”Det är väldigt tillfredsställande att producera sin egen el”

Möt ångbåtsentusiasten Sven i Åkersberga som har installerat solceller efter många år som andelsägare i vindkraft.

Ångbåtsentusiasten Sven Jönsson i Åkersberga har alltid varit road av energi och kraftöverföring – och efter många år med solfångare och vindandelar var tiden mogen för solceller.

Vi bor i ett ombyggt fritidshus från 1970-talet, och efter flera ombyggnationer har vi gott om plats – omkring 160 kvadratmeter. Från början var det direktuppvärmd el, idag har vi luftvärmepump. Jag har alltid varit intresserad av solen som energikälla och redan för 15 år sedan installerade vi solfångare på taket, vilket innebär att vi har gratis varmvatten på sommaren, säger Sven Jönsson.

Solceller i Åkersberga
Familjen Jönssons villa med 30 solpaneler i Åkersberga.

 

– Jag äger vindandelar  sedan fem år och är jättenöjd. När det blev dags att förverkliga idén om solceller så var det självklart att fråga dem. Jag tog visserligen in offerter även från andra bolag – men Utellus hade bäst pris. Allt har funkat jättebra; Utellus har hjälpt mig med pappersexercisen och olika tillstånd. Fast ett tips till dig som går i solcellstankar är att skicka in ansökan om bidrag till länsstyrelsen så tidigt som möjligt. Det är många som är intresserade av solceller nu, så handläggningen kan ta lite tid. Gör även en gratis solvärdering på nätet. Då får du en uppfattning om kostnader och utfall som du kan fundera över innan du går vidare.

För min del var det viktigt att det fanns olika typer av solceller och utföranden att välja mellan.

– Jag har gått på flera informationsträffar och letat information på nätet, så jag visste ganska väl vad jag ville ha. Hos Utellus fanns det dessutom flera alternativ att välja mellan. Eftersom vi har ett svart tak så föll valet på svarta celler i svarta ramar som passar väl ihop med taket. Valfriheten är förstås viktig ur ett ekonomiskt perspektiv, men också estetiskt. Man vill ju att det ska se snyggt ut! Sedan blev det lite pyssel i alla fall eftersom vi redan hade solfångarna på taket. Några av solcellspanelerna fick vi montera stående och några liggande. Det blir prydligare om man har ett helt tak att jobba med.

Våren 2018 har ju varit väldigt solig och fin, så det känns extra roligt att vi hann ta tillvara den energin.

– Det är väldigt tillfredsställande att producera sin egen el. Jag kikar på appen varje dag – det är kul att följa produktionen. Vi har 30 paneler på 48 kvadratmeter. När solen skiner som mest och produktionen ligger på drygt 6 kilowatt ser grafiken ut som en sockertopp. Häromdagen producerade vi mer än 50 kilowattimmar. Under maj månad blev det mer än en megawattimme!

 

Våren 2018 har varit mycket solig och Sven Jönsson är nöjd med produktionen.

Grannarna är nyfikna – och jag berättar gärna!

– Det märks att intresset för solceller är stort. Vi har många nyfikna grannar och jag har sagt att de är varmt välkomna på ett studiebesök. Vi är mycket nöjda med vår investering och delar gärna med oss av det vi kan. Det enda jag ångrar är att jag inte passade på att lägga åtta paneler på garaget också – det är fin morgonsol där.

FAKTA

Sven Jönsson, Åkersberga

Bostad
Ombyggt fritidshus i Åkersberga. Tvåplans suterräng från 1970-talet

Uppvärmning
Ca. 160 kvadratmeter som värms upp med värmeväxlare. Varmvattenproduktion via solfångare

Beräknad årsförbrukning
Ca. 21 000 kWh

Andel från solen
Beräknat 7 000 kWh per år

Solcellsanläggning
Trina Solar 275W, 30 st paneler, ca. 8 kW

 

Fler kunder berättar

När familjen Persaud i Åkersberga skaffade en Tesla tyckte de att det skulle vara roligt att ladda bilen med egenproducerad el. Utellus hjälpte dem förverkliga idén om solceller. Läs mer om deras resa till solceller.