Få en lägre elförbrukning i höst

Sommarens extremväder har lett till ett ökat marknadspris på el inför hösten och vintern. Anledningen är bland annat låga vattenreservoarer på grund av bristen på regn.
elförbrukning höst

Du kan påverka ditt elpris på fler sätt än att ha ett bra elavtal. Här kommer fem tips för att få en lägre förbrukning i höst.

1. Vädra en kort stund med korsdrag i stället för att ha ett fönster på glänt hela dagen. För att få upp värmen kan du med fördel flytta möblerna en bit från elementen och låta värmen cirkulera i rummet.

2. Stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs och sänk värmen i hela huset när du reser bort.

3. Släck lamporna när du lämnar ett rum. Om det är svårt att komma ihåg kan du använda en ljussensor eller timer för att få önskad belysning vid rätt tillfälle. Passa även på att se över om du har det ljus du behöver på rätt ställe, till exempel en stark lampa vid arbetsplatsen eller svagare ljus i hallen.

4. Tvätta i lägre temperatur när du kan och använd högsta centrifugering, som är det mest effektiva sättet att torka kläderna. Lufttorka tvätten utomhus om du har möjlighet. Torktumlare och framförallt torkskåp har en hög elförbrukning.

5. Koppla in TV, dator och andra apparater till ett grenuttag med avstängningsknapp och stäng enkelt av dem samtidigt med ett klick istället för att låta dem stå på standby. Tänk även på att laddare till mobilen eller tandborsten drar el när du inte använder dem.