Louise Hoffsten: ”Det kändes helt rätt att installera solceller med Utellus”

Louise Hoffsten och Dan Bratt är Utelluskunder sedan 2013. Det började med vindandelar – och snart föddes tanken på solceller.

Men hur gör man? Och vart vänder man sig? När Utellus kunde hjälpa till blev beslutet enkelt. 

Redan för fem år sedan köpte vi vindandelar och blev en del av Utellus.

När vi började prata om hållbar energi så fick vi tipset att kolla upp andelsägd vindkraft. För fem år sedan köpte vi i vindandelar i Utellus och vi tyckte att det kändes fantastiskt bra. Att investera i solceller var ett självklart nästa steg. Informationen från Utellus kom precis när vi höll på att bygga om verandan, så då bestämde vi oss för att lägga in solcellerna i ombyggnaden. Det är självklart att man ska ha solceller, speciellt när vi får bo i ett hus som vi är så glada för och som har så mycket takyta mot söder. Här är sol hela dagen – det vore nästan slöseri att inte ha solceller. Det är bra för miljön, det är bra för vårt samvete, det är bra för vår plånbok, det är bra för våra barn, det är bra för planeten…

När vi kunde installera solceller med Utellus som vi litar på och tror på, så kändes det helt rätt.

Det är ju inte helt enkelt att dra igång ett sådant här projekt. Hur gör man, vart vänder man sig? Så när Utellus erbjöd sig att hjälpa till med projekteringen av våra solceller så kändes det helt rätt. Vår solrådgivare hjälpte oss med allt: förslag på typ och antal paneler, offert, ritningar och bygglov. Det vi var mest oroliga för, hur det skulle se ut, vi är ju måna om den här fina 20-talsmiljön. Men panelerna stör oss inte alls lika mycket som vi trodde. Installationen var heller inga problem. Det gick jättesnabbt och smidigt.

Louise Hoffsten
Louise Hoffsten och Dan Bratt producerar egen solel

Appen är fantastisk, särskilt om man är lite av en prylnörd…

I appen kan vi se exakt hur mycket solen levererar just nu, i realtid, i månaden och under livstiden. All den el som vi själva inte förbrukar går ut i nätet och används. På det här sättet kan vi få ner användningen av fossilt bränsle och kärnkraft, av omtanke om nästa generation. Det känns inget bra, det vi människor håller på med just nu. Vi dumpar i haven, gräver ner olja, kemikalier och uran. Men plötsligt en dag så kommer det fram igen, skit som tar död på människor. Vi tycker inte om det. Solceller är en annan sak, det är lätt att tycka om.

Vi har fått många positiva kommentarer från grannarna!

De är nyfikna och vill veta mer. Vi har sagt att vi ska ordna en liten visning så att de får komma hit och titta, några av dem är väldigt sugna på att skaffa solceller. Det känns häftigt att ha solceller på taket, det är lite av en tillsammans-känsla: ”vi har solceller”. Det är en bra känsla – nästan som att ha ett eget band. Sedan kan man ju hoppas att det sprider sig som en bacill: att fler och fler skaffar solceller!

FAKTA

Bostad: 20-talsvilla, Enskede Gård

Elproduktion från solceller: ca. 5 000 kWh/år

Solcellsanläggning: 19 Trina paneler, 5,2 kW

Vindandelar: 24 st

Tjäna pengar på ditt tak!

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: