Det nordiska klimatet utmärkt för solceller

Det är lätt att tro att det krävs ett varmt klimat och sommarens långa soltimmar för att solcellers kapacitet ska utnyttjas till max men det går bra att använda solpaneler året runt, så varför inte göra din smartaste investering redan idag!
Solceller SunPower

Faktum är att hösten visar sig vara en ideal årstid för installation med sitt lite kyligare klimat, stark sol och klart väder. En ny forskningsstudie gjord av det norska forskningsinstitutet Sintef visar att de nordiska breddgraderna är optimala för solceller. Stark sol och kallt väder är bra förutsättningar för solelsproduktion, till och med reflekterande snö och is är bra i kombination, så länge inte snön täcker över panelerna såklart.

För att testa effekterna av solcellspaneler och hur beroende dessa är av varmt väder och stark sol så skapade Sintef en klimatkammare i sina laboratorier där de testade allt från olika temperaturer, regn, snö och is i kombination med olika byggmaterial för att reda ut panelernas beständighet och effektivitet i tuffa klimatförhållanden. Resultatet bevisade som väntat att panelerna fungerar mycket bra även i kallt klimat och sämre väderförhållanden.

Det är till och med positivt när det är kallare grader ute då det minskar solcellsanläggningens inre temperatur och på så sätt bidrar till ett mindre energiläckage inne i panelerna vilket är bättre i driften av anläggningen.

Detta tillsammans med upptäckten att den snö som faller i nordiska länder kan dubblera effekten i och med att solen reflekteras i snödropparna, gör våra länders klimat exemplariskt för solcellsanläggningar, i jämförelse med andra delar av Europa där marken ligger bar året om.

Summerat visar studien att en investering i solceller troligtvis kommer att generera rikligt med el åt hushållet, året om och är mycket ekonomiskt lönsam för t.ex. en villaägare eller en bostadsrättsförening som vill säkra upp sina elkostnader i många årtionden framöver.

Tjäna pengar på ditt tak!

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: