Finansieringslösningar för solceller

Är du intresserad av att installera solceller men vet inte hur du kan finansiera projektet? Här listar vi ett antal av dina möjligheter.

Att investera i solceller tar självklart tid och pengar i anspråk men vi på Utellus gör allt vi kan för att processen ska bli så smidigt som möjligt för dig. Vi finns tillgängliga att svara på alla dina frågor och du kan också söka i våra frågor & svar.

Nedan går vi igenom ett antal finansieringslösningar för ditt solcellsprojekt.

Hur mycket kostar det?
Det går inte att säga exakt utan att veta just dina förutsättningar men en vanlig prisjämförelse görs genom att titta på hur mycket varje kW kostar att bygga. I genomsnitt ligger en nyckelfärdig solcellsanläggning (”inklusive allt”) på mellan 11 000-25 000 kr/kW installerad effekt (beroende på valda paneler och storlek på anläggning & din taktyp). En standardmässig villainstallation på till exempel 5 kW kostar alltså någonstans runt 100 000 kr.

Vad finns det för finansieringsmöjligheter?
Beroende på dina preferenser så finns ett antal olika möjligheter:

Banklån
Att ta ett vanligt banklån kan ofta ge hög ränta och inte kännas som det bästa alternativet i längden. Men om du ska flytta eller t.ex renovera ditt tak, så är en möjlighet att utöka lånet och på så sätt få en bättre ränta hos banken än om du tar ett mindre privatlån.

Sollån
Vissa banker och kreditinstitut erbjuder sollån – som finns i syfte att främja att privatpersoner och konsumenter ska ha möjlighet att genomföra energiförbättrande åtgärder som även bidrar till klimatnytta.

Finns det stöd att söka?

Investeringsstöd
Energimyndigheten betalar ut ett investeringsstöd om 20% av den totala investeringskostnaden. Det är länstyrelserna som hanterar din ansökan, handlägger och betalar ut. Ansökningar kan endast behandlas när det finns pengar i potten, som Energimyndigheten portionera ut ca var tredje månad och det kan finnas fler ansökningar än vad pengarna räcker till. Dock så brukar det komma in nya pengar kontinuerligt och vi kan hoppas att regeringen anslår ytterligare budget för detta även framöver. Ansökan görs digitalt eller på pappersblankett och Utellus hjälper dig gärna med alla uppgifter som behövs
Läs mer här om investeringsstödet

ROT-avdrag
Du som privatperson kan också överväga alternativet att nyttja rotavdraget. Det alternativet är i nuläget enklare, snabbare och säkrare, men ger en mindre ersättning, oftast motsvarande cirka 9 procent av den totala investeringskostnaden. Du ansöker inte själv om detta utan det gör den som utfört arbetet. Hen drar av en del av arbetskostnaden på fakturan till dig. Värt att notera är att du kan nyttja ROT-avdraget när arbetet utförts, trots att du också har eller ska ansöka om investeringsstödet. Får du din ansökan beviljad så betalas summan för ROT tillbaka innan stödet betalas ut.
Läs mer om ROT-avdraget

Investeringsstöd eller ROT?
Du får inte utnyttja både rotavdrag och investeringsstöd för samma installation utan måste välja ett av dem. Fördelen med ROT är att du får pengarna direkt, till skillnad från investeringsstödet som du måste vänta på upp till ett år, och som endast betalas ut så länge de avsatta pengarna räcker.

Utellus Solrådgivare

Har du frågor om finansieringslösningar eller vill få en kostnadskalkyl, tveka inte att höra av dig till oss!