Stöd till solcellsinvesteringar

Går du i solcellstankar? Passa på att ansöka om statligt stöd för din investering nu!

Nu har du chans att investera i solceller och ansöka om investeringsstödet medan det fortfarande finns pengar i denna pott. Energimyndigheten betalar ut delar av den totala summan till Länsstyrelserna ungefär var tredje månad, och tar pengarna slut däremellan så läggs ansökningarna på kö.

– Söker du i dag får du troligen pengarna, men väntar du några veckor är det mer osäkert. Redan i februari kan nuvarande pengar i anslaget vara slut, säger Christopher Frisk, Energimyndigheten, i en artikel i Dagens Industri.

Ansökan skickas in i förväg innan installationen påbörjas så detta är en bra chans att komma i gång nu! Stödet betalas ut i efterskott. Du som privatperson kan ansöka som senast 6 månader efter installationen påbörjats, men en företagare måste ansöka innan projektets start.

– Länsstyrelserna jobbar nu med de ansökningar som kom in i början av förra året. Jag gissar att det finnas pengar kvar ett par veckor till. En del pengar ramlar tillbaka efter avslag, att man inte gjort rätt när man ansökt. En del har också tagit i och sökt för mer än projektet kostar. En hel del pengar som kommer tillbaka är projekt som inte blir av, säger Christopher Frisk.

Detta är status just nu: 

  • I januari 2020 var det totalt 20 000 ansökningar i kö
  • Anslaget ökades nyligen, nu finns det totalt 835 miljoner kronor att dela ut under 2020
  • Totalt kan du få ersättning för 20% av investeringskostnaden
  • För närvarande har länstyrelsen ca 10 månaders handläggningstid

Mer information hittar du här:

Kontakta kundservice

Utellus kundservice kan också svara på alla dina frågor om investeringsstödet.