Förslag om nytt ROT-avdrag för solceller 2021

Efter årsskiftet ligger det som förslag med ett nytt ROT-avdrag för solceller. Tidigare i veckan presenterade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna förslaget som innebär en mer kraftfull stimulans för privatperson som installerar solceller, men också batterilösningar och laddstolpar.
ROT-avdrag solceller

Förslaget som regeringen har lagt på bordet är att det befintliga statliga stödet ska slopas och att det gröna avdraget på 15 procent ska möjliggöra det för fler privatpersoner att installera solceller.

Att omställningen till hållbar energi görs enkel är nödvändigt för att fler ska välja det. Det nya förslaget gällande ROT-avdraget för solceller är därför positivt, då det innebär att köparen får direkt del av skattelättnaden och möjliggör det för fler privatpersoner att välja solel

15% skattereduktion för privatpersoner som installerar solceller

Ett hushåll som efter årsskiftet installerar solceller har rätt att nyttja avdraget på 15 procent av kostnaden (inkl. material och arbetskostnad) upp till ett tak på 50.000 kronor.

Precis som med ROT görs avdraget direkt på fakturan istället för att man – som tidigare – ska behöva ligga ute med pengarna i väntan på godkännande av sin ansökan.

Det kommer att vara möjligt att söka stödet på nytt varje år, vilket innebär att man successivt kan bygga ut sin anläggning och köpa en batterilösning därefter.

 

→ Läs mer om ROT-avdraget för solceller

50% skattereduktion för batterier och laddstolpar

Förslaget som presenterades omfattar även ett fortsatt stöd om 50 procent till den som installerar en batterilösning eller en laddstolpe för elbil.

 

→ Läs mer om våra batterilösningar och laddstolpar

Förlängt solcellsstöd och dubblerad effektgräns för andra som inte är privatpersoner

En annan del av förslaget är en förlängning av solcellsstödet till kommuner och företag, vilket innebär 10 procent i stödnivå för företag och kommuner under 2021. Regeringen föreslår att 260 miljoner kronor ska gå till stödet.

I sin höstbudget föreslår regeringen även att effektgränsen för när skatt på mindre anläggningar tas ut höjs från 255 kW till 500 kW. Den nya gränsen nära dubbleras och kommer att leda till lönsamhet för fler och större anläggningar.

 

→ Läs mer om solceller och vad vi kan erbjuda dig

 

Tjäna pengar på ditt tak

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: