Så fungerar solceller i Sverige under vinterhalvåret

Under sommaren är det i princip möjligt att vara helt självförsörjande på sina solceller.

Men hur effektivt är det egentligen med solceller under hösten och vintern när dagarna inte bjuder på lika många soltimmar?
Solceller på vintern

Många tror att solceller bara är lönsamt för oss som bor i Sverige under sommarhalvåret. Men faktum är att de mer effektiva och levererar mer energi under vinterhalvåret än vad gemene man vet om.

Likvärdig solstrålning med centrala Europa

Tro det eller ej, men faktum är att Sverige och vårt nordiska klimat innebär bra förutsättningar för solceller. 

I södra Sverige är instrålningen cirka 1000 kWh per kvadratmeter och 800 kWh per kvadratmeter i landets norra delar, vilket motsvarar ungefär lika mycket solinstrålning som i centrala Europa.

Det svenska klimatet gör solcellerna mer effektiva

De solceller som finns att tillgå på marknaden idag är inte beroende av direkt solljus. Under i stort sett hela året har solcellerna en hög elproduktion, med en liten minskning under vintern. Starkt solljus är alltså inte nödvändig för att solceller ska generera energi och vanligt dagsljus – oberoende av om det regnar eller är molnigt – räcker för att energi ska produceras.

Det finns intressanta studier att titta på i sammanhanget från det norska forskningsinstitutet SINTEF som talar för att solens instrålning kan vara mycket intensiv under vintertid på grund av reflektioner från snön. Dessutom har det visat sig att kylans påverkan på panelerna kan vara positiv.

Mindre sol innebär såklart mindre el. Dock har kylan i sig snarare en positiv effekt på solcellerna, medan riktigt höga temperaturer orsakar problem med dem och gör att de tappar i effektivitet.

Komplettera med en batterilösning för maximal effekt

Det går inte att producera lika mycket el under hela året. Eftersom att vinterhalvåret inte är lika generöst med soltimmar, och solceller inte levererar energi utan dagsljus, så är en batterilösning egentligen ett måste för att maximera nyttan av solcellerna och skapa en mer hållbar energiförsörjning.

Med ett batteri kan du lagra solenergin och nyttja den när under mörkare tider – eller sälja den på elnätet och tjäna pengar på överskottselen.

Tjäna pengar på ditt tak!

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: