Så mycket pengar kan du spara på att installera solceller

Att installera solceller är en lika bra investering för plånboken som för klimatet. Som privatperson kan du över tid spara in din investering och faktiskt börja tjäna pengar på dina solceller redan från dag ett.

Vår solrådgivare Joakim Setterberg förklarar hur det är möjligt att spara pengar på sina solceller och vad man kan förvänta dig av dem.
Spara pengar på att installera solceller

Att installera solceller är en lika bra investering för plånboken som för klimatet då du på flera sätt kan spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö.

Faktum är att du som privatperson dessutom kan spara in din investering och faktiskt börja tjäna pengar på dina solceller. Men hur gör man det egentligen?

Sänkta driftkostnader och försäljning överproduktion


Med solceller är det möjligt att producera sin egen solel, men de flesta producerar mer solel än vad som förbrukas. Överskottselen går i sin tur att sälja och du kan på så sätt spara pengar på dina solceller dubbelt upp.

Man kan alltså säga att det handlar om att både spara och tjäna pengar. Dels genom att sänka driftkostnaderna, dels genom att sälja överproduktionen.

Vår solrådgivare Joakim Setterberg förklarar hur det är möjligt att spara pengar på dina solceller och vad du kan förvänta dig av dem.

Hur kan man spara pengar på sina solceller?

Solceller på taket gör dig till mikroproducent och solelen kommer du i första hand att använda själv. Producerar du däremot mer än vad du konsumerar skickas överskottet ut på elnätet där fördelningen mellan dessa på årsbasis brukar vara 50/50. Hälften av elen kommer alltså att säljas ut på elnätet. 

Hur mycket kan man förvänta sig att spara på sina solceller?

– En vanlig villainstallation brukar generera mellan 9-11 procent i avkastning. En anläggning som kostar 100.000 kronor kommer alltså att generera cirka 9.000-11.000 kronor/år i besparingar och intäkter.

Joakim listar 4 ekonomiska fördelar med solceller:

 

  • Solceller är en energilösning som alltid nyttjas till 100 procent eftersom att allt överskott skickas ut på elnätet och genererar intäkter.
  • De brukar öka värdet på huset.
  • Du kan stegvis bygga ut din energilösning med andra produkter i framtiden, t.ex. energilager eller elbilsladdare.
  • Medför garantier som sträcker sig längre än återbetalningstiden.

 

Tjäna pengar på ditt tak!

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: