10 frågor och svar om att ladda elbilar

Om du funderar på att köpa en laddhybrid eller elbil, så är en viktig del att tänka på hur du ska ladda den såväl hemmavid som när du är på resande fot.

Hur fungerar laddningen? Vilka olika uttag finns och vilka gäller? Vad betyder olika begrepp?

Därför har vi sammanställt tio viktiga och vanliga frågor och svar att ha koll på när det kommer till laddning av din laddbybrid eller elbil ⚡️
10 frågor och svar om att ladda elbilar

1. Kan jag ladda min elbil direkt i ett vanligt vägguttag?

Ja, men det är inte något som rekommenderas då husets elsystem riskerar att överbelastas.

2. Vilken effekt ska jag välja på min laddbox vid hemmaladdning?

Om du har en laddhybrid ska du satsa på enfas 16A (3,7 kW). Om du har en elbil ska du satsa på trefas 16A eller trefas 32A (11kW/22kW). Vill du framtidssäkra för kommande laddhybrid eller elbil som stödjer mer rapid laddning rekommenderas trefas. 

För att du ska få en uppfattning om hur hög effekt du behöver kan du räkna om det till antal mil som du får på en natts laddning (á 12 timmar):

  • 2,3 kW = ca. 10 mil/natt
  • 3,7 kW = ca. 20 mil/natt
  • 11 kW = ca. 65 mil/natt
  • 22 kW = ca. 130 mil/natt

3. Behöver jag vara orolig över att eventuellt bli stående i flera timmar och ladda om jag åker på en lång resa?

Nej. Med en elbil som har stöd för laddeffekt på minst 50 kW tar det cirka 30-40 minuter att ladda från i stort sett tomma batterier till 80 procents kapacitet, vilket räcker till nästa laddstation. 

Nätverket av publika snabbladdningsstationer är väl utbyggt i Sveriges södra delar, medan det dessvärre är glesare mellan stationerna i de norra delarna av Sveriges inland.

4. Hur hittar jag vart det finns snabbladdare längs vägen?

Enligt elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle finns det i dagsläget omkring 600 så kallade laddpunkter med CCS-kontakt i Sverige. 

För snabbladdning i Europa är det CCS-kontakten som är den vanligaste. En laddstation kan ha flera laddpunkter, vilket innebär uttag. Att hitta alla laddpunkter kräver förberedelser och inte en oansenlig mängd appar i mobilen.

5. Hur betalar jag vid en snabbladdningsstation?

Tyvärr finns det få publika snabbladdningsstationer där du kan betala direkt med ett bankkort. Alla operatörer har egna betallösningar – oftast med stöd för både betalning genom mobilapp och en bricka eller ett kort som är knutet till ett konto.

6. Har olika elbilar olika kontakter för laddning?

Både ja och nej. Inom EU är det bestämt att Typ 2-kontakten är standard vid normalladdning och att CCS-kontakten är standard vid snabbladdning. Detta innebär att i princip alla nya elbilsmodeller som säljs i Europa har den så kallade CCS-kontakten. 

Dock finns det några undantag. Teslas mindre modeller 3, och kommande Y,  har CCS-kontakt. Vissa japanska elbilar –  som exempelvis Nissan Leaf och Lexus UX 300e – sticker ut med sin Chademo-kontakt som dominerar i Asien, medan den blir mer ovanlig i Europa.

7. Vad är lastbalansering?

Lastbalansering är en funktion i laddboxen/laddaren som känner av hur mycket husets elsystem belastas. Det betyder att om du exempelvis skulle ladda bilens batteri – samtidigt som du kör en tvättmaskin, diskmaskin och har ett långkok på spisen – riskerar säkringen att gå om din laddare inte är utrustad med lastbalansering. 

Om du å andra sidan har lastbalansering kommer laddaren istället vänta snällt på att tvätten, disken och långkoket blir klart. Därefter börjar bilens batteri att laddas. Lastbalansering är kort och gott en funktion som förebygger att husets elsystem överbelastas.

8. Kan jag ha en laddbox hemma som kan ge högre laddeffekt än vad bilen tar emot?

Ja. Även om du har en laddhybrid som högst kan ta emot enfas 16A (3,7 kW), så är det ändå möjligt att ladda genom en laddbox med trefas 16A. Vad som händer är att bilen tar emot det som är max, det vill säga 3,7 kW. 

Det kan vara en bra investering för framtiden att köpa en kraftig laddbox då du kanske har en elbil med större laddkapacitet.

Är du intresserad av att ladda bilen med egen laddbox hemma? På Utellus erbjuder vi snygga, säkra laddboxar till alla laddbara bilar av typ 2 där installation ingår.

Skicka in en intresseanmälan för laddbox, så hjälper vi dig hitta rätt:

Intresseanmälan laddbox

9. Kan jag ladda i ett motorvärmaruttag?

Motorvärmaruttaget är ett vanligt 220-Volts-uttag, vilket gör att du kan långsamt kan ladda i det. Dock är det inte att rekommendera eftersom att husets elsystem riskeras att överbelastas. I bästa fall är det bara säkringen som går, men i värsta fall kan det börja brinna.

10. Vad betyder Mode 3?

Mode 3 är lagstadgad standard inom EU sedan 2017 och är namnet på en säkerhetsnivå som innebär att kabeln möjliggör för laddstationen och bilen att kommunicera med varandra. 

Detta för att kabeln ska vara strömlös ända fram tills laddstationen och bilen har hittat varandra och därmed fastställt med hur hög effekt du kan ladda. Inte förrän dess slås strömmen i laddstationen på. 

Vill du veta mer? Läs fler frågor och svar om laddning och våra laddboxar