Därför behöver du en växelriktare till dina solceller

Visste du att om du inte har en växelriktare till din solcellsanläggning, så kan du inte nyttja energin som den genererar? ⚡️
Därför behöver du en växelriktare till dina solceller

Varför behöver man en en växelriktare? Har du ingen växelriktare, så kan du kort förklarat inte nyttja energin som din solcellsanläggning genererar.

Växelriktaren – som också kallas för spänningsomvandlare och inverter – är själva hjärtat i hela solcellssystemet. Det är tack vare växelriktaren som den likström som din solcellsanläggning producerar kan omvandlas till växelström och därmed användas i ditt hem. Utöver att spänningsomvandling ansvarar även växelriktaren för att optimera produktionen i anläggningen. 

Låt oss förklara hur den fungerar och vad som gör den till en viktig del av din solcellsinstallation.

Så fungerar en växelriktare för solcellerna

Växelriktaren utgör framförallt två funktioner som är viktiga i ett solcellssystem, vilket är att:

 

  1. Omvandla likströmmen som produceras från solcellerna till växelström. Eftersom att elnätet transporterar växelström, och majoriteten av de elektriska apparaterna drivs av växelström, är detta nödvändigt. På så vis kan den solenergi som produceras driva elektroniken i ditt hem.
  2. Tillgodose att du får ut maximal effekt av dina solceller. Detta genom att belasta solcellspanelerna optimalt – såväl i form av vilken kvalité den har, som hur mycket el som produceras. Det är av den anledningen viktigt att växelriktaren inte enbart är av god kvalité, utan även matchar solcellspanelerna.

 

Vad ska jag tänka på vid placering av en växelriktare?

Vid placering av växelriktaren är det viktigt att tänka på att den ska vara lättillgänglig för service och underhåll. Är växelriktaren anpassad för utomhusbruk? Om den inte är det bör den istället placeras inomhus på en sval plats med bra ventilation, såsom i källaren eller garaget.

Installerar du solceller med oss på Utellus ser våra solrådgivare till att du får den bästa växelriktaren för just dina solceller.

Vilken är den bästa växelriktaren?

När det kommer till vilken som är den bästa växelriktaren beror det på vad ditt system behöver och vilka förutsättningar som finns. I Sverige har vi ett så kallat trefassystem för nätspänningen och av den anledningen används i regel en växelriktare som också har tre faser. Därför är det viktigt att du säkerställer om din växelriktare har stöd för tre faser. 

Vissa växelriktare inkluderar också förberedning för batterilagring, vilket innebär att sammankoppling med batteri för lagring av solen möjliggörs.

Hur mycket kostar en växelriktare?

Växelriktare finns i olika storlekar och dimensioneras efter solcellernas sammanlagda effekt. Prislappen på växelriktare för solceller varierar alltså och påverkas framförallt av vilken effekt den klarar av och även om den behöver separata optimerare eller inte.  

Däremot brukar normalpriset för en växelriktare på 5 kW oftast ligga på 15.000-18.000 kronor, medan det för en kraftfullare växelriktare på exempelvis 10 kW brukar ligga på 18.000-26.000 kronor.

Hur länge håller en växelriktare?

Livslängden på en växelriktare matchar inte riktigt solcellspanelernas som är har en förväntad livslängd på 30 år. Däremot kan det vara stor skillnad på de olika växelriktare som marknaden har att erbjuda och det kan skilja upp till 10 år i livslängd. I våra lösningar ingår det växelriktare från Solar Edge, SMA och Huawei – vilket är beprövade märken som erbjuder hög kvalité.

Garanti på våra växelriktare:

  • Solar Edge 12 års
  • SMA 5 år
  • Huawei 10 år

Tjäna pengar på ditt tak!

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: