Allt du behöver veta om glas/glas-paneler

Vad som är snyggt och vad som inte är det när det kommer till solceller är en smaksak. Men många tror fortfarande att solceller ser likadana ut som de gjorde för många år sedan då de hade en säregen, silvrig aluminiumram. Under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt framåt och numera är solcellerna oftast svarta, diskreta – och snygga.
Allt du behöver veta om glas/glas-paneler

Något som är relativt nytt på marknaden är glas/glas-paneler, vilket är en solcellsmodul som har glas både över och under solcellerna. Här förklarar vi vad glas/glas-paneler är och vad som särskiljer dem från den vanligaste solpanelstypen glas/folie.

Skillnaden på glas/glas och glas/folie

En solcellsmodul av typen glas/folie är den vanligaste typen. Kort beskrivet innebär det att det lager som ligger över solcellen är av glas och solcellerna sitter i sin tur fast i en folie som är klistrad mot glaset. 

En solcellsmodul av typen glas/glas har – precis som det låter – två sidor av härdat glas som omsluter de tunna kiselsolcellerna och har inte heller någon ram. Fördelen med denna typ är att den ger en mer stabil konstruktion av solcellsmodulen. Detta gör att glas/glas är dyrare och av den anledningen är glas/folie vanligast förekommande. 

Dock har materialskillnaden betydelse för solcellernas prestanda och livslängd.
Låt oss berätta mer.

Materialens betydelse för solcellen

Över tid utvidgas olika material olika snabbt. En standardpanel – glas/folie-panel – består som ovan beskrivet av tre olika material som alla utvidgas olika. Aluminium utvidgas 8 gånger mer än glas och plastfolie utvidgas hela 12 gånger mer än vad glas gör. 

Vad innebär då detta för solcellen? Det innebär att de ömma solcellerna utstår stort slitage i och med utvidgningen, samtidigt som modulen riskerar att delamineras och dess bärande ram kan släppa ifrån panelen.

Då en glas/glas-panel inte har någon ram har den inte detta problem. Dessutom är tillverkningen av en aluminiumram energikrävande, så man sparar väldigt mycket energi genoma att välja en panel utan ram. 

5 fördelar med glas/glas:

  • De har en mer robust och pålitlig konstruktion av solcellsmodulen.
  • De har en längre livslängd.
  • De har oftast längre garanti och effektgaranti.
  • De är enligt många mer diskreta och visuellt snyggare än vad glas/folie-paneler är.
  • De kan även nyttja solljuset som reflekteras mot baksidan av panelen, vilket är fördelaktigt om man exempelvis har en solcellspark eller uppvinklade paneler. 

Kända för sin långa garantitid

Glas/glas-panelerna är kända för sin långa garantitid, effektgaranti och låga effektförlust, vilket inte är konstigt. De står emot tiden bättre, samt vibration från vind och annan last som slutligen sliter på konstruktionen och minskar dess effekt. 

Med sina 6 mm härdat laminerat glas är de mycket robusta och kan skydda de känsliga solcellerna mot samtliga yttre påfrestningar, samtidigt som det utvecklade laminatet har överlägsna långtidsegenskaper.

Värt att tänka på är att produktgarantier för glas/glas-paneler brukar gälla 25-30 år, vilket är längre än produktgarantier som enligt standard brukar ligga på 10-15. Dock innebär inte garantitiden att det är så länge respektive panel håller i praktiken. Solpaneler har i allmänhet en livslängd på över 25 år.