10 myter om solceller

Det finns en rad myter om solceller som är dags att slå hål på. Dessvärre är de många gånger missvisande där några påståenden är direkt felaktiga.

Kanske har du hört någon myt om solceller som du tror är sanning? Då är det dags att reda ut det nu. Nedan reder vi ut sju av de vanligaste myterna om solceller.
10 myter om solceller

Myt 1: Solceller är bara dyrt och lönar sig inte

Att solceller är en bra investering för miljön vet de flesta, men det är det även för plånboken. Besparingen beror såklart på hur stor anläggningen är och hur mycket energi som används i fastigheten.

Vår försäljningschef Joakim Setterberg förklarar hur det är möjligt att spara pengar på sina solceller och vad man kan förvänta sig av dem.

Hur mycket kan man förvänta sig att spara på sina solceller?
– En vanlig villainstallation brukar generera mellan 8-10% i avkastning. En anläggning som kostar 100.000 kronor kommer alltså att generera ca. 8000-10.000 kronor/år i besparingar och intäkter.

Solceller på taket gör dig till mikroproducent och solelen kommer du i första hand att använda själv. Producerar du däremot mer än vad du konsumerar skickas överskottet ut på elnätet där fördelningen mellan dessa på årsbasis brukar vara 50/50. Hälften av elen kommer alltså att säljas ut på elnätet.

 

Lär mer om hur mycket du kan spara på att installera solceller:

 

Så mycket pengar kan du spara på att installera solceller

Myt 2: I Skandinavien har vi inte tillräckligt med sol

Att vi har mörka vintrar i Sverige är inget man kan sticka under stolen med, men för att producera solenergi behöver det inte heller vara strålande sol.

Solceller ger mindre el på vintern, men de ger el även då. Bara för att solen står lägre och att det är mörkare slutar alltså inte solcellerna att producera el – även om det är mindre än under sommarhalvåret.

Det har visat sig att vi i Sverige faktiskt har ett klimat som är idealiskt för solceller och att våra förutsättningar för solceller är lika bra som i Centraleuropa. Det finns intressanta studier att titta på i sammanhanget från det norska forskningsinstitutet SINTEF som talar för att solens instrålning kan vara mycket intensiv under vintertid på grund av reflektioner från snön. Det har dessutom visat sig att kylans påverkan på panelerna kan vara positiv, medan riktigt höga temperaturer istället orsakar problem med dem och gör att de tappar i effektivitet och kan drabbas av energiläckage.

 

Läs mer om hur solceller fungerar i Sverige under vinterhalvåret:

Så fungerar solceller i Sverige under vinterhalvåret

Myt 3: Bidrag för solceller är svårt att ansöka om och tar lång tid

Det tidigare investeringsstödet slopades sommaren 2020 och ersattes 1 januari 2021 av ett grönt avdrag som fungerar som en skattereduktion.

Avdraget sker numera direkt på fakturan, istället för att man som tidigare ska behöva ligga ute med pengar i väntan på godkännande av sin ansökan om bidrag för sin solcellsinstallation. Det nya gröna avdraget innebär att den långa väntetiden inte längre finns och att avdraget är mer generöst än det tidigare investeringsstödet, vilket dessutom är möjligt att nyttja en gång per person och år vid utbyggnation.

Kort beskrivet är ledtiderna beträffande solcellsbidrag ett minne blott och att installera solceller har inte varit enklare än vad det är nu. Vi kan därmed slå hål på myten om att det skulle vara krångligt.

 

Läs mer om det gröna avdraget:

Allt om grönt avdrag för solceller, solcellsbatterier och laddboxar

 

Myt 4: Det krävs bygglov för att installera solceller

Tidigare behövde man ansöka om bygglov vid solcellsinstallation på sin fastighet, men 2018 avskaffades kravet på bygglov för solceller som monteras i hustakets riktning och innebär att processen numera är ännu enklare.

I de allra flesta fall krävs inget bygglov för att installera solceller. Enligt Boverket måste vissa kriterier vara uppfyllda för att en solcellsanläggning ska vara bygglovsbefriad. Skulle du känna dig osäker är du välkommen att kontakta våra solrådgivare eller kontakta byggnadsnämnden i din kommun gällande vad som gäller i ditt fall.

 

Läs frågor och svar om bygglov för solceller:

Behövs bygglov för att sätta upp solceller?

 

Myt 5: Solceller är fula

Detta är nog en smaksak, men under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt framåt och många tror fortfarande att solceller ser likadana ut som för många år sedan då de hade en säregen, silvrig aluminiumram. 

Numera är solcellerna oftast svarta och det går även att välja integrerade solceller, alltså att de är inbyggda i taket. Något som är relativt nytt på marknaden är glas/glas-paneler, vilket är en solcellsmodul som har glas både över och under solcellerna. Några fördelar med glas/glas är bland annat att de har en mer robust och pålitlig konstruktion av solcellsmodulen, oftast har längre garanti och effektgaranti, samt enligt många är mer diskreta och visuellt snyggare än glas/folie-paneler.

Användningsområdet för solceller sträcker sig längre än hustaken. Bland annat finns det något som kallas för tunnfilm, vilket är en helt annan typ av solceller med unika egenskaper som är till stor fördel i vissa projekt. Tunnfilm är en lätt och böjbar lösning som kan nyttjas till att exempelvis tapetsera en bil eller göra likt Midsummer.

Utvecklingen av solceller går framåt hela tiden där nya och innovativa lösningar presenteras med jämna mellanrum.

 

Läs mer om glas/glas-paneler:

Allt du behöver veta om glas/glas-paneler

Myt 6: Allt utom söderläge är fel väderstreck för solceller

Många tror att allt utom södertak är dåligt, vilket inte stämmer. Tittar man på tak i söderläge producerar de generellt sett bättre. Däremot har man som regel minst konsumtion under de timmar som man producerar strömmen, alltså mitt på dagen. Har man istället en anläggning åt väst eller öst, så kommer man producera mer på morgon/förmiddag eller eftermiddag/kväll istället.

Det medför att man använder mer av elen själv och den bästa och mest värdefulla kilowattimmen är den man använder själv. Har man ett helt rakt väst/öst tak får man dubbelt så mycket tak att nyttja då man kan använder båda sidorna.

 

Läs mer om solceller:

Solceller – privat

Myt 7: Solceller funkar inte på tak som är för platta

Solpaneler behöver en viss lutning för att fånga upp solens strålar. Därför tror många att ett platt tak inte är lämpligt för solpaneler. Det stämmer däremot inte. Solpanelerna funkar som bäst när solstrålarna träffar rakt på dem och vi brukar säga att den ideala takvinkeln är mellan 30-40 grader.

På ett platt tak är det möjligt att lägga solcellspanelerna på plats utan infästning och med hjälp av ställningar uppnå en lutning på ungefär 15 grader för maximal effekt.

Myt 8: Att installera solceller är krångligt

Att installera solceller har aldrig varit enklare. I takt med att nya produkter lanseras och fler installationer görs har även rutiner och metoder både blivit mer beprövade och förenklade. Att leva med solceller ska vara lika enkelt. Såhär går det till att installera solcellspaket  i  3 steg:

Steg 1: Planering
Inga behov är någon annans lika. Inledningsvis får du personlig rådgivning där vi tar fram ett 100% skräddarsytt system utefter dina behov och förutsättningar för att du ska få den bästa solcellslösningen. Vi hjälper dig samtidigt med lönsamhetsberäkningar och lämnar därefter en kostnadsfri offert där lika stort fokus ligger på estetik som på lönsamheten

Steg 2: Installation
Vi bistår med komplett projektering och levererar en komplett solcellsinstallation efter just dina förutsättningar och önskemål. Därefter får du naturligtvis utbildning, så att du lär känna systemet.

Steg 3: Livet med solceller
Det ska vara enkelt att köpa och installera solceller, men ännu enklare att leva med. Genom att installera ett komplett solcellspaket får du därför trygga garantivillkor, app-monitorering, kontinuerlig kontakt samt all hjälp du kan tänkas behöva med eventuell försäljning av överproduktion. Utan krångel eller oro.

Myt 9: Solceller minskar värdet på huset

Att solceller blir en allt vanligare syn på svenska hustak förvånar oss inte. Många tror att solceller kan minsta värdet på huset, men faktum är att ett hus med solceller på taket är mer attraktivt ur flera aspekter – på såväl kort som lång sikt.

Lägre driftkostnader tilltalar
Det är inte så konstigt med tanke på att framtida spekulanter på ditt hus får ”gratis el” motsvarande anläggningens produktion. Med lägre driftkostnad kan man kort och gott betala mer för huset, men ändå få lägre boendekostnader totalt sett förutsatt att räntekostnaden inte ökar mer än vad driftskostnaden sjunker.

Säljs snabbare än hus utan solceller
Enligt en studie från Vattenfall och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ökar solceller värdet på en bostad med cirka 14 procent vid försäljning. I en annan forskningsstudie från Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien, USA, kan man se att spekulanter på ett hus är villiga att betala mer om en solcellsanläggning finns installerad.

Hållbarhet allt viktigare vid husköp
Utöver den ekonomiska aspekten finns det också ett växande intresse för klimatet och miljön som bidrar till att solceller ökar husets värde. När vi köper en bostad spelar vår identitet en stor roll och då kan solceller som energialternativ attrahera en målgrupp som ser sig själv som miljövänlig och är väldigt köpstark.

 

Läs mer om hur värdet på huset ökar med solceller på taket:

Ökar värdet på huset om man installerar solceller?

 

Myt 10 : Det är bättre att vänta några år då tekniken förväntas bli mer effektiv och billigare

Många tror att solceller är något som är relativt nytt, men faktum är att de nuvarande kiselsolceller i princip har funnits sedan 60-talet. Solcellerna har sedan dess utvecklats och blivit allt mer effektiva och idag finns det många företag över hela världen som arbetar hårt för att fortsätta få upp effektiviteten ytterligare.

Under de senaste åren har kostnaderna på solcellsinstallationer fallit kraftigt, men sedan 2014 har vi sett stabilare priser på marknaden och vi tror på en fortsatt nedgång på priset för solpaneler. En annan viktig aspekt i lönsamhetskalkylen för en solcellsinstallation är det gröna avdrag man har rätt till. Det gröna avdraget ger 15% i skattereduktion, vilket man har rätt till en gång per person och år. Det möjliggör det att utöka sin anläggning varje år istället för att göra en fullskalig solcellsinstallation på en gång.

Ju tidigare du väljer att installera solceller, desto större blir dessutom klimatvinsten eftersom du minskar ditt koldioxidutsläpp från den dag som din installation börjar producera.

Så det finns ingen tid att förlora – att investera i och installera solceller nu är en ypperlig idé!