Solceller till fritidshuset – 3 saker att tänka på inför en installation

Sommaren närmar sig och många flyttar under sommaren ut till sina lantställen. Sedan coronapandemin vände upp och ned på hela världen förändrades också mångas semestervanor och allt fler väljer att spendera mer tid hemma eller på sina lantställen.
Solceller till fritidshuset – 3 saker att tänka på inför en installation

Mer tid i sitt fritidshus gör också att man ser på det i nytt ljus och kanske inser att det behöver extra omsorg – om inte smartare och bättre lösningar på vissa fronter för bekvämlighetens skull. Kanske är det så att det var länge sedan elen drogs till fastigheten eller att uppvärmningsalternativet inte är optimalt.

Hur funkar det egentligen med solceller på fritidshuset och vad ska man tänka på? Låt oss berätta.

Att tänka på inför en solcellsinstallation:

  1. Vart i landet ligger fastigheten? Är det mycket skog som begränsar ljusinsläppet eller är de öppet runt fastigheten som bjuder på många soltimmar?
  2. Vad är det för lutning och väderstreck på taket? Viktigt är också att taket är i gott skick då solcellerna förväntas sitta där i många år framöver.
  3. Hur ofta är du där? Det kan vara bra att tänka över hur ofta du egentligen är i fritidshuset för att få en uppfattning om vilken typ av installation som skulle vara lönsam för din fastighet.

 

 

Då man oftast brukar vara i sitt fritidshus under begränsade perioder klarar man sig oftast utmärkt på den el som man själv kan producera med hjälp av solceller. Solcellerna producerar elektricitet när solen är uppe och man kan i realtid använda den, så använder man sitt fritidshus som sommarställe producerar anläggningen som mest under tiden som man är där. 

Den el som inte används under dagen är möjlig att lagra i ett solcellsbatteri om man har ett sådant anslutet till sin anläggning. Då kan man alltså använda den lagrade elen när solen har gått ned för att exempelvis laga mat, använda lampor, värma upp stugan eller kolla på TV med den lagrade elen.

När man inte är där är det möjligt att övervaka systemet via app, så även när man inte är på plats är det enkelt att hålla koll på anläggningen och känna sig trygg i att allt funkar som det ska.

Andra fördelar med solceller på fritidshuset:

Sänkta energikostnader

Värdet på fastigheten ökar

Tjäna pengar på överskottsel

Lönsam investering som betalar av sig själv

Slipp krångligt underhåll

Rätt att nyttja grönt avdrag på 15% – en gång per år och per person

Tjäna pengar på ditt tak!

Bli självförsörjande med den allra renaste formen av energi – solenergi. Se hur mycket du kan spara med solceller på ditt tak: