Alla faktorer som gör solceller till en lönsam investering och hur du finansierar dem

Att solceller innebär många ekonomiska fördelar har du säkert hört. Men vet du vilka och hur du kan finansiera en solcellsanläggningen? Låt oss gå igenom alla faktorer som gör solceller till en lönsam investering och vilka finansieringsalternativ som finns.
Allt som gör solceller till en lönsam investering och hur du kan finansiera dem

Att solceller är en bra investering för klimatet är ingen nyhet. Det är dessutom en lika bra investering för plånboken då du på flera sätt kan spara pengar, även om det kanske känns som en stor utgift att köpa och installera dem.

När du köper solceller lägger du ju givetvis ut pengar, men därefter har du i stort sett inga kostnader och de är nästintill underhållsfria. Faktum är att anläggningen redan vid monteringen börjar löna sig.

De ekonomiska fördelarna med solceller är många och det tänkte vi gå igenom nedan. Men hur finansierar man då solcellsanläggningen? Det finns några alternativ som vi tänkte passa på att gå igenom också.

 

Innehåll:

  1. Så hög avkastning kan du räkna med
  2. 5 fördelar med solceller
  3. Vad kostar solceller?
  4. Finansieringslösningar för solceller

Så hög avkastning kan du räkna med

Nå, låt oss börja med att reda ut huruvida solceller är lönsamt eller inte då det är en vanlig fråga. I praktiken är lönsamheten svår att förutsäga då den beror på förutsättningar som är svåra att förutse. Men det raka svaret på om solceller är lönsamma är: ja! 

Vilken avkastning kan man egentligen räkna med då? Det kan finnas olika faktorer gällande solceller som intresserar en mer eller mindre. Idag finns det paneltyper för alla – oavsett om man är mest intresserad av att få bäst avkastning, hög driftsäkerhet eller kunna övervaka installationen i minsta detalj genom mobilen. 

 

Prisbilden blir kort sagt något olika beroende på vad man är ute efter och de förutsättningar som finns. Däremot finns det en generell uppskattning gällande en anläggnings avkastning.

 

– Jag skulle säga att de flesta anläggningars avkastning nu ligger på 9-11 procent beroende på förutsättningar. En anläggning som kostar 100.000 kronor kommer alltså att generera cirka 9.000-11.000 kronor/år i besparingar och intäkter, säger Joakim Setterberg, försäljningschef på Utellus.

 

Läs mer om hur mycket pengar du kan spara på att installera solceller:

Så mycket pengar kan du spara på att installera solceller

 

– Vid installationen av vår solcellsanläggning utlovades 14.200 kWh per år, men fick drygt 15.000 kWh under 2020. Uträkningen gällde för de 53 paneler som vi ville ha från början, men eftersom byggnadsnämnden strök tre fick vi 49 paneler istället. Produktionen är alltså vad som har levererats från de 49 paneler som installerades, så anläggningen har levererat långt över förväntan. Utellus räknade på att anläggningen efter 9,3 år skulle ha betalat av sig själv. Men jag är övertygad om att det kommer gå betydligt fortare, eftersom uträkningen baserades på elpriserna som var aktuella då och anläggningen har levererat mer än utlovat, säger Jan Åvall, ägare av solceller

 

Anläggning leverans kundcitat

 

Allt sammantaget gör att du på sikt kommer att tjäna igen kostnaden för solcellsanläggningen. Detta oberoende av om du kommer bo kvar under många år eller om du inom en snar framtid kommer att flytta. Intressanta studier tyder dessutom på att solceller ökar värdet på ett hus och gör att det säljs fortare än ett hus utan solpaneler.

5 fördelar med solceller


→  Kostnadseffektivt. Du tjänar pengar på installationen redan första dagen.

→  Miljövänligt. Det är ett grönt alternativ eftersom det är energi som finns i naturen.

→  Underhållsfritt. Solpaneler är i princip helt underhållsfria.

→  Går att lagra. Energin är möjlig att lagra med hjälp av en batterilösning, så att du kan nyttja den senare på dagen eller natten.

→  Sälj överproduktion. Eventuell överproduktion är möjlig att sälja vidare.

 

Vad kostar solceller?

Vad solceller kostar att köpa och installera beror också på hur många solpaneler som behövs. Ett exakt pris för solceller är därför svårt att ge ett direkt svar på, då det varierar från fall till fall. Det beror på hur förutsättningarna ser ut – såsom hur högt huset är, taktyp, geografisk plats, takvinkel, väderstreck etc. 

Även olika solcellstekniker och fabrikat kostar olika. Att säga något generellt gällande vilken solcellsteknik som är den bästa eller vilket som är det mest lönsamma valet är svårt att säga. När du jämför offerter rekommenderar vi att du jämför pris och kWh eller avkastning. Det är de mest intressanta parametrarna att kolla på för att avgöra vilka solceller du ska välja, eller om det är lönsamt för dig att investera i solceller, utefter din fastighets förutsättningar.

→ När du jämför priser – kom ihåg att det framförallt handlar om priset per watt och prestandan.

 

Läs mer om vad som är bra att tänka på när du jämför solpaneler:

5 saker att tänka på när du jämför solpaneler

Finansieringslösningar för solceller

När du ska köpa solceller finns det några olika alternativ för att finansiera dem. Faktum är att bara solcellernas höga avkastning gör dem lönsamma, även om du skulle välja att finansiera dem med ett lån. 

Över tid kommer du alltså att spara in din investering och faktiskt börja tjäna pengar på dina solceller redan från dag ett. Låt oss gå igenom vilka finansieringslösningar som finns när du vill köpa solceller.

Skattereduktion på grön teknik


Den första ekonomiska vinningen är det gröna avdraget. Det tidigare investeringsstödet ersattes den 1 januari 2021 av ett nytt grönt avdrag. Det gröna avdraget fungerar som en skattereduktion enligt samma princip som RUT och ROT. Avdraget görs direkt på fakturan istället för att man – som tidigare – ska behöva ligga ute med pengarna i väntan på godkännande av sin ansökan. 

Det gröna avdraget gör det möjligt för dig som privatperson att göra ett avdrag på 15 procent av material- och arbetskostnaden vid installation av en solcellsanläggning, respektive 50 procent på material- och arbetskostnaden för installation av batterilösning eller laddbox.

Det betyder du har rätt till ett avdrag på material- och arbetskostnaden med upp till 50.000 kronor – per person och år. Det är alltså möjligt att söka stödet på nytt varje år, vilket innebär att du successivt kan bygga ut din anläggning och köpa en batterilösning därefter.

Egen finansiering


Om du har pengar sparade kan du investera i solceller som i sig blir en slags sparform, fast med låg risk och hög avkastning på 9-11 procent per år.

Utöka bolånet

Om husvärdet överstiger lånebeloppet kan du ha utrymme och möjlighet att baka in solcellsinvesteringen i bolånet. Eftersom solcellerna räknas som fast egendom och en del av fastigheten är det logiskt att göra. Ta kontakt med din bank och rådslå med dem om saken.

Ansök om sollån

Vill du inte, eller om du inte har utrymme att utöka ditt bolån, så kan ett annat alternativ vara att ansöka om ett så kallat sollån. Alltså ett privatlån hos banken med förmånlig ränta. Det kanske låter som att det kommer bli en dyr affär, men solceller är en bra investering även om du finansierar dem med ett sollån då avkastningen är hög. 

Försäljning av överskottsel

Skulle du inte nyttja all el som du producerar kan du sälja överksottselen. Eftersom det är möjligt att sälja vidare överskottsproduktionen kan du dessutom tjäna pengar på dina solceller.

– Solceller på taket gör dig till mikroproducent och solelen kommer du i första hand att använda själv. Producerar du däremot mer än vad du konsumerar skickas överskottet ut på elnätet där fördelningen mellan dessa på årsbasis brukar vara 50/50. Hälften av elen kommer alltså att säljas ut på elnätet, säger Joakim Setterberg.

Läs mer om ekonomi och lönsamhet

Investeringen är avdragsgill

Det många kanske inte vet är att en solcellsinstallation räknas som en “övrig grundförbättring”. Ponera att du köper en fastighet utan solceller som du sedan installerar solceller på, så räknas det som en investering och åtgärd som tillför ett nytt ökat värde på fastigheten som du inte behöver betala vinstskatt på. Installationen är alltså avdragsgill.

Läs mer på Skatteverkets hemsida