Det bästa med solceller enligt en solcellsägare

Som trogna kunder inledde Jan Åvall och hans fru Siv sin resa med Utellus redan 2008. Allt började med vindandelar och idag har de 49 solcellspaneler på sitt tak, en laddbox och planerar utökning av sin solcellsanläggning inom en snar framtid. Ta del av deras upplevelse med Utellus och vad de tycker är det bästa med solceller.
Det bästa med solceller enligt en solcellsägare

Jan Åvall och hans fru Siv inledde sin resa med Utellus redan 2008 som andelskunder. Solceller var då inte aktuellt att investera i, men idag – 13 år senare – sitter 49 solcellspaneler och en laddbox på deras hus i Vellinge och fler planerar de att installera. Inledningsvis sökte de bara ett företag som sålde vindandelar och valde då Utellus. När kommunalrådet där de bor några år senare rekommenderade dem att installera solceller som de började fundera på allvar och Utellus blev då ett självklart val.

– Varför vi valde att installera solceller var framförallt på grund av den ekonomiska aspekten. Kommunalrådets rekommendation var exakt den knuffen vi behövde för att förstå att det är något som vi borde ha. Så vi slog till och lämnade in en ansökan hos Länsstyrelsen samtidigt som Utellus hjälpte till med bygglovet som då behövdes i detta fall. Kombinationen vindandelar och solceller är väldigt fin, säger Jan.

Hur var upplevelsen när Utellus tog fram förslagen?

– Väldigt positivt! Vi hade varit andelskunder sedan 2008 och har alltid varit så nöjd med Utellus att valet blev självklart när vi skulle köpa och installera solceller. De vill göra sitt yttersta för att ge mig det bästa, vilket de hela tiden har gjort och gör.

Önskemålet var från början att installera 53 paneler, men Byggnadsnämnden strök fyra paneler för att anläggningen skulle se mer symmetrisk ut på taket.

 

 

Solcellsinstallation tak Jan Åvall
Här monteras solcellsanläggningen på Jan och Sivs hus i Vellinge.

 

Har anläggningen levererat det som utlovades?

– Oja, till och med mer! Vid installationen hade de lovat 14.200 kWh per år, men vi fick drygt 15.000. Uträkningen gällde för de 53 paneler som vi ville ha, men produktionen är vad som har levererats på de 49 paneler som installerades. Så anläggningen har levererat över förväntan. 

Enligt Utellus beräkningar skulle anläggningen efter 9,3 år ha betalat av sig själv, men Jan är övertygad om att det kommer gå betydligt fortare än så.

– Uträkningen som Utellus presenterade var baserad på elpriserna som var aktuella då och anläggningen har levererat mer än utlovat. Därför är jag helt säker på att det kommer att löna sig snabbare än så. Under 2020 sålde vi dessutom överskottsel, vilket blev så mycket som 10.000 kW där vi fick 60 öre extra per såld kilowatt. Anläggningen levererade 15.070 kWh under 2020 och idag står det att att jag har sparat 8 ton i koldioxidutsläpp, vilket motsvarar 239,48 stycken planterade träd, säger Jan.

 

Kundcitat Jan Åvall

 

Hur var upplevelsen under själva installationen?

– Mycket bra! Vi har alltid tyckt om Utellus för de är så pålitliga och rejäla i allt som de gör. Aldrig har jag och min fru haft några bekymmer med dem.

Efter installationen av solcellerna har Jan och Siv också köpt och installerat en laddbox med Utellus för att kunna ladda sin hybridbil hemmavid.

– Joakim på Utellus hjälpte då till med allt som rörde installationen och att ordna med bidrag från Naturvårdsverket. Sedan installationen av laddboxen har vi inte behövt tanka bilen med fossilt bränsle mellan februari och oktober, vilket är fantastiskt.

Är det svårt att äga solceller?

– Verkligen inte. Jag skulle säga att det tvärtom gör det livet mycket lättare ur flera aspekter. Dessutom är det skönt att slippa underhållet av dem som vanligt tak annars kräver. Exempelvis tegelpannor som drar åt sig så mycket smuts, medan solceller inte gör det. Sen skulle jag vilja påstå att det är snyggare med solceller än takpannor, säger Jan.

Det är väldigt sjangdobelt måste jag säga! Att följa panelernas produktion är roligare än att följa börsen. Vi kan se varje enskild solpanel och skulle någon panel av någon anledning inte producera vad den ska, så kan vi se exakt vilken det är och vet exakt vad hela anläggningen ger mig i realtid.

Kan ni rekommendera andra att köpa solceller?

– Definitivt, det är viktigt! Vi måste tänka på elförsörjningen för vår egna räkning, men också för andra. Vi har så gamla kärnkraftverk idag och de måste avvecklas. Det går inte att hålla på med det i längden av ekonomiska skäl. Sen innebär det även andra problem som slutförvaring och skulle avfallet komma ut i grundvattnet är vi alla körda.

Jans bästa råd:

– Har man ett hus med utrymmet ska man göra slag i saken. Har man kreditutrymme och kan binda lånet till bolånet kostar det inte mycket. På ett femårigt lån är räntan inte hög om man skulle binda ihop det med sitt bolån. Gör man på det viset och ser det långsiktigt kommer installationen betala sig själv. Det är snarare en förlust att inte göra det skulle jag säga.

Många tänker att det inte är någon vits att sätta upp solceller när de ska sälja huset inom kort, men jag skulle vilja hävda motsatsen. Man har igen det alla gånger. 

Det många inte vet är att det räknas som en form av grundförbättrande åtgärd att installera solceller, vilket ökar ingångsvärdet på huset. I och med att investeringen är avdragsgill är det inget man behöver skatta på den dagen man säljer huset och det är något som många inte vet om.

Just nu är Jan och Siv inne på att utöka sin solcellsanläggning med flera paneler, men även med ett batteri för solcellsanläggningen framgent för att kunna nyttja solelen även när solen har gått ned.