Det har under en längre tid varit på tapeten att ett grönt ROT-avdrag ska införas och ersätta det investeringsstöd som togs bort i somras. Nu är det äntligen klart. Från och med 2021 kommer det att vara möjligt att göra avdrag på 15% av arbets- och materialkostnaden vid installation av en solcellsanläggning, samt 50% på arbets- och materialkostnaden för installation av batterier eller laddbox. Här hittar du allt du behöver veta!

Att omställningen till hållbar energi görs enkel är nödvändigt för att fler ska välja det. Det nya ROT-avdraget för solceller, även kallat Solrot, är därför positivt, då det innebär att köparen får direkt del av skattelättnaden och möjliggör det för fler privatpersoner att välja solel.

Men vad innebär det gröna avdraget egentligen och hur nyttjar man det? Här har vi samlat information om det nya avdraget som gäller för solceller och andra gröna energival som du kan göra.

Vad innebär det nya ROT-avdraget för solceller?

För dig som privatperson innebär ROT-avdraget för solceller (Solrot) 15 procent skattereduktion. Ett hushåll som efter årsskiftet installerar solceller har rätt att nyttja det gröna avdraget på 15 procent av kostnaden (inkl. material och arbetskostnad) upp till ett tak på 50.000 kronor per person och år. 

Precis som med ROT görs det gröna avdraget direkt på fakturan istället för att man – som tidigare – ska behöva ligga ute med pengarna i väntan på godkännande av sin ansökan. Det kommer att vara möjligt att söka stödet på nytt varje år, vilket innebär att man successivt kan bygga ut sin anläggning och köpa en batterilösning därefter.

ROT-avdraget omfattar även ett fortsatt stöd om 50 procent till dig som vill installera en batterilösning eller en laddstolpe för elbil

Vad är villkoren för att nyttja ROT-avdraget?

För att du nyttja ROT-avdraget måste vissa villkor uppfyllas och korrekta uppgifter till företaget som du väljer att anlita måste lämnas. Hur mycket du kan få i ROT-avdrag styrs av din inkomst och hur många andra avdrag du gör. 

Nedan har vi sammanställt en checklista att utgå ifrån när du köper ROT-arbeten:

⇒  Du ska äga eller vara bosatt i villan, radhuset eller fritidshuset som arbetet ska utföras i.

⇒  Arbetet måste ge rätt till ROT-avdrag, vilket både du och företaget som utför arbetet har gemensamt ansvar att ta reda på. 

⇒  Ta reda på din fastighetsbeteckning för att sedan ge uppgifterna till företaget som utför installationen.

⇒  Du som köper ROT-arbete måste vara berättigad till ROT-avdrag.

⇒  Företaget som du anlitar för att utföra ROT-arbetet måste vara godkänd för F-skatt.

Du kan läsa mer om respektive punkt på Skatteverkets hemsida

ROT-avdrag solceller

Förlängt solcellsstöd och dubblerad effektgräns för andra som inte är privatpersoner

Två ytterligare delar av det nya stödet är:

⇒  Förlängning av solcellsstödet till kommuner och företag, vilket innebär 10 procent i stödnivå för företag och kommuner under 2021. 

⇒  Effektgränsen, för när skatt på mindre anläggningar tas ut, höjs från 255 kW till 500 kW. Den nya gränsen nära dubbleras och kommer att leda till lönsamhet för fler och större anläggningar.

5 anledningar att installera solceller

  1. Kostnadseffektivt. Du tjänar pengar på installationen redan första dagen eftersom att driftkostnaden sänks.
  2. Miljövänligt. Det är ett grönt alternativ eftersom det är energi som finns i naturen.
  3. Underhållsfria. Solpaneler är i princip helt underhållsfria.
  4. Går att lagra. Energin är möjlig att lagra med hjälp av en batterilösning och du kan få energi även molniga dagar.
  5. Sälj överproduktion. Eventuell överproduktion är möjlig att sälja vidare. Vi hjälper dig gärna med det, samt med försäljning av elcertifikat och ursprungsgarantier.

Vill du veta mer? Kontakta våra solrådgivare!

Vad roligt att du är intresserad av solceller. Det finns mycket som vi kan säga om solceller och varför det av ett flertal anledningar är ett utmärkt steg att ta för att bli din egen elproducent.

Börja med att göra en kostnadsfri solvärdering för att få en bättre uppfattning om hur mycket energi just ditt tak kan producera och vad det skulle kosta dig på ett ungefär. Du skriver bara in din adress i fältet för att påbörja din solresa. Kolla samtidigt upp om du har rätt till ROT-avdrag och i så fall hur mycket. 

Har du andra funderingar gällande ROT-avdrag för solceller är du varmt välkommen att kontakta våra solrådgivare.

Vi hörs!

Bli elkund här

PrivatpersonFöretag Kontakta oss

Fråga oss!

Kan jag flytta mina andelar mellan mina olika bostäder?

Ja. Som andelsägare med flera elavtal kan du flytta dina andelar mellan dina bostäder. Du hittar flyttblanketten under Blanketter i huvudmenyn.