Att installera integrerade solceller för tak är samma sak som ett soltak. Kanske är du redan bekant med det, men vi tänkte ändå ta det från början för att utesluta eventuella frågetecken.

Skillnaden mellan integrerade solceller och soltak

Ett soltak är som det låter – ett tak där taket och solpanelerna är ett. Detta alternativ lämpar sig perfekt när du står inför ett takbyte och även funderar över solceller. 

Solpaneler däremot är en mindre omfattande och mer välbeprövad installationsmetod som inte innebär några ingrepp på husets ytskikt.

Fördelar med integrerade solceller på tak

När det kommer till integrerade solceller på taket finns det två större fördelar. 

 1. Många anser att integrerade solceller på taket är snyggare ur ett estetiskt perspektiv eftersom solcellerna är just integrerade i takpannorna eller panelen. Det innebär att denna lösning ser native ut och inger en viss känsla av exklusivitet.
 2. En integrerad lösning av solpaneler kan också vara ett bra alternativ om du ändå ska byta det vanliga taket. Det betyder då att du i samband med bytet kan göra det till en något lägre alternativkostnad, kontra att först göra ett vanligt takbyte för att därefter installera solpaneler på det. 

soltak

Pris: Vad kostar integrerade solceller?

Vad integrerade solceller kostar är svårt att ge ett exakt svar på då det beror mycket hur ditt tak ser ut. Dock gäller detsamma som vid en vanlig takomläggning – ju mer komplicerat tak det handlar om, desto dyrare blir installationen. Kort sagt, så kostar det mer än att installera vanliga solpaneler. 

Detta beror på att taket i samband med installationen behöver renoveras och att att kostnaden för takrenoveringen tillkommer utöver själva kostnaden för soltaket. Inget tak är det andra likt och därför inleder vi alltid med ett hembesök för att kunna lämna en rättvis offert.

Läs mer om vilka bidrag du kan ansöka om och vad de innebär.

6 saker som påverkar priset:

 • Konstruktionen på taket – Såsom materialet, skorstenen, eventuella takfönster och ventilationsrör.
 • Skicket på undertaket – Behöver exempelvis läkten eller takpappret bytas ut?
 • Lutningen på taket – Taklutningen ska vara 12-70 grader.
 • Takets storlek – Hur stor del av taket ska täckas med solpaneler?
 • Material till taket – Val av material till det övriga taket, om det också ska läggas om.
 • Eventuella byten – Ska takplåten eller vindskivorna bytas ut?

Sugen på att installera integrerade solceller på ditt hus?

Börja då med att göra en kostnadsfri solvärdering för att få bättre förståelse gällande hur mycket energi just ditt tak kan producera och vad det skulle kosta dig. Du skriver bara in din adress i fältet för att påbörja din solresa.

Utefter dina behov och förutsättningar tar vi tillsammans med dig fram ett 100% skräddarsytt system. Vid eventuella funderingar är du självklart välkommen att kontakta våra kunniga rådgivare.

Vanliga frågor

 • Här finner du våra vanligaste frågor och svar gällande solceller och solpaneler.
 • Läs mer

Referenser

 • Intresset för att installera solceller är enormt stort. Möt några av dem som har valt att köpa sin helhetslösning via Utellus.
 • Läs mer

Ytterligare information

 • Det ska vara bekvämt att köpa solceller. Här kan du se lite mer i detalj vad som ingår vid en installation med Utellus.
 • Läs mer

Få gratis solvärdering!

Första steget mot en solvärdering och skräddarsydd offert efter dina behov och förutsättningar. Våra solrådgivare hör av sig till dig med mer information.

  Genom att fylla i och skicka in dina uppgifter i detta formulär intygar du att du har läst och förstått vår Integritetspolicy.

  Tack! Du är ett steg närmare solenergi.

  Vi kommer att kontakta dig inom en arbetsdag för att gå igenom alla detaljer för en offert. Har du möjlighet kan du under tiden börja ta gärna reda på:

  • Mått på taket • Typ av tak • Väderstreck

  Är du osäker på något så löser vi det när vi kontaktar dig.