Installera laddbox hemma för att ladda bilen där du oftast har den parkerad

Att installera en laddbox hemma är nödvändigt om du har en elbil eller laddhybrid. Hur fungerar en laddbox? Vad betyder olika begrepp? Vilken är egentligen den bästa laddboxen?

Vi förstår, för det är en djungel, och det är varken lätt eller självklart om detta är ny mark. Därför har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren som handlar om laddning hemma.

Låt oss berätta mer om hur en laddbox fungerar och vad som är bra att tänka på inför installationen, så att du får den bästa laddboxen för efter dina behov och förutsättningar.

laddbox elbil

Innehåll:

 1. Laddbox hemma – en installation som gör livet med elbil enklare
 2. Vad kostar det att installera en laddbox?
 3. Är det säkert att ha en en laddstation för elbil hemma?
 4. Laddbox Typ 1 eller Typ 2 : Vilken laddbox man välja?
 5. Laddbox 3-fas eller 1-fas: Vilken effekt ska jag välja på min laddbox?
 6. Kan jag söka bidrag för att installera laddbox hemma?
 7. Laddbox HALO Wallbox™
 8. 4 anledningar till varför du ska välja Charge Amps laddbox
 9. Vill du veta mer? Kontakta oss!

Laddbox hemma – en installation som gör livet med elbil enklare

Att ladda bilen ska vara en enkel del i din vardag. Med en egen laddbox hemma kan du effektivisera laddtiden och säkra att din bil är laddad när du behöver den.

Ännu enklare är det då du når alla inställningar till laddboxen via molnet. Det gör det möjligt för dig att både starta och avbryta laddningen genom datorn eller mobilen, samt låsa och låsa upp laddboxen åt någon annan. All användardata lagras i molnet, så att du enkelt kan se förbrukningsmönstret och exempelvis anpassa laddningen efter timmätning eller produktion från eventuella solceller.

Vad kostar det att installera en laddbox?

Vad en laddbox till en elbil har för pris beror lite på. Kostnaden för en laddbox till elbilen beror kort sagt på vilket märke och vilken modell du väljer.

På Utellus erbjuder vi några av marknadens minsta laddboxar som smälter in perfekt i garaget, på fasaden eller vid kontoret. Läs mer om HALO Wallbox™.

Är det säkert att ha en en laddstation för elbil hemma?

Att ladda bilen via en laddbox istället för i ett vanligt vägguttag är ett mycket säkrare alternativ. Det beror på att laddboxen klarar av hög belastning under lång tid till skillnad från ett vanligt vägguttag, samt att laddtiden blir längre och ofta är oberäknelig i ett vägguttag. Samtidigt som den dagliga användningen av Mode 2-kabeln, vilken ofta följer med bilen, sliter på både kabeln och kontakten.

Viktigt att understryka är att man vid installation av laddbox går hela vägen från huvudcentralen till laddpunkten där det kan finnas andra kopplingar som utgör risk för fara. Har man ett gammalt elsystem är risken högre. När du ska installera en laddbox hemma bör det därför göras av en behörig elektriker som går över hela systemet och kan dra fram ny el med en egen säkring.

Laddbox Typ 1 eller Typ 2 : Vilken laddbox man välja?

Biltillverkarna är inte eniga gällande laddkontaktens utformande. Därav finns det två olika sorter – Typ 1 och Typ 2. Låt oss förklara närmare vad som avgör vilken laddbox du ska välja.

Typ 2 är den europeiska standarden. Rekommendationen är att välja en laddbox med Typ 2-uttag. Har du en bil med Typ 1-uttag, är rekommendationen ändå att du köper en laddbox med Typ 2-uttag och komplettera med en lös kabel med Typ 2 i ena änden.

→ Läs 10 frågor och svar om att ladda elbilar

Laddbox 3-fas eller 1-fas: Vilken effekt ska jag välja på min laddbox?

Om du har en laddhybrid ska du satsa på 1-fas 16A (3,7 kW). Om du har en elbil ska du satsa på 3-fas 16A eller trefas 32A (11kW/22kW). Vill du framtidssäkra för kommande laddhybrid eller elbil som stödjer mer rapid laddning rekommenderas 3-fas.

För att du ska få en uppfattning om hur hög effekt du behöver kan du räkna om det till antal mil som du får på en natts laddning (á 12 timmar):

 • 2,3 kW = ca. 10 mil/natt
 • 3,7 kW = ca. 20 mil/natt
 • 11 kW = ca. 65 mil/natt
 • 22 kW = ca. 130 mil/natt

Kan jag söka bidrag för att installera laddbox hemma?

Den 1 januari 2021 ersattes det tidigare bidraget av ett nytt grönt avdrag som fungerar likt ett ROT-avdrag och gäller för grön teknik. Nu görs avdraget alltså direkt på fakturan och företaget som genomför installationen får i sin tur tillbaka pengarna från Skatteverket.

För dig som vill installera en laddbox hemma innebär detta ett avdrag på 50% på material- och arbetskostnaden med ett maxbelopp på 50.000 kronor per person och år.

Bra att komma ihåg!
Du måste köpa in själva laddboxen och arbetet från samma företag för att kunna nyttja skatte­reduktionen för båda kostnaderna.

Låt säga att du skulle köpa själva laddboxen från ett företag, och installationen från ett annat företag, så skulle avdraget bara räknas på installatörens faktura. Då har du plötsligt bara rätt till skattereduktionen för själva arbetet, vilket är 30 procent.

→ Läs mer om det gröna avdraget

Laddbox HALO Wallbox™

HALO Wallbox™ är en av marknadens minsta laddboxar och är tillverkad av återvunnen aluminium. Utöver den snygga designen är HALO Wallbox™ robust och pålitlig med smart mjukvara som du kommer åt via molnet.

→ Produktspecifikation, laddbox HALO Wallbox

 

Halo Wallbox

4 anledningar till varför du ska välja Charge Amps laddbox

Snygg design – Vi erbjuder en av marknadens minsta laddboxar som smälter in perfekt i garaget, på fasaden eller vid kontoret. Ingen detalj i det smarta, eleganta formspråket har gått skaparna obemärkt förbi.

Miljövänligt – Charge Amps lösningar är anpassade för vårt, hårda nordiska klimatet utan kompromisser. Deras produkter har högsta nivå av IP-klassning och är tillverkade i material som är testade i såväl extrem kyla som extrem värme för att klara alla väderförhållanden. När andra använder plast består laddboxarna från Charge Amps av återvunnet aluminium.

Användarvänligt – Den svenska tillverkaren, Charge Amps, lägger stor vikt vid att det ska vara enkelt att övergå till förnybar energi i samhället. Därför genomsyras all design av användarvänlighet. Att ladda bilen med deras produkter ska vara en enkel del av rutinen i ditt vardagliga liv.

Enkel åtkomst via molnet – Du når alla inställningar till laddboxen via molnet och kan enkelt styra allt genom din datorn eller mobil. All användardata lagras i molnet och ger dig en överskådlig bild av förbrukningsmönstret, så att du exempelvis kan anpassa laddningen efter timmätning eller produktion från dina solceller.

→ Läs mer om ChareAmps

 

ChargeAmps molntjänst

 

Vill du veta mer? Kontakta oss!

På Utellus vill vi göra det så enkelt som möjligt för dig och hjälper dig att få den bästa laddboxen till din elbil på plats. Vi sköter allt från rådgivning och leverans, till komplett installation.

Vill du veta mer om våra laddboxar är du varmt välkommen att kontakta våra solrådgivare. Vi ser fram emot att höra ifrån dig.

Vi hörs!

Intresseanmälan - laddbox

Genom att fylla i och skicka in dina uppgifter i detta formulär intygar du att du har läst och förstått vår Integritetspolicy.

Tack för din intresseanmälan!

Vi återkommer till dig inom kort.

 

Passa på att läsa de senaste nyheterna från Utellus.