När du ska köpa solceller vill du såklart ha det bästa. Men hur väljer man de bästa solcellerna, vilka solceller är bäst i test och vad avgör egentligen vilka solceller som är bäst?

Solceller kan kännas som en stor investering och då vill du gissningsvis ha så mycket information som möjligt för att göra den bästa investeringen som också känns trygg. Vilka som är de bästa solpanelerna är en relativt komplicerad fråga utan ett helt självklart svar eftersom det finns många olika parametrar att ta hänsyn till.

Här kommer vi inte att redovisa något resultat från “Solceller – Bäst i test 2021”, utan har istället sammanställt all informationen som är viktig att utgå ifrån och vad som avgör vilka solceller som är bäst för just ditt hus och de förutsättningar som finns.

Innehåll

 1. Så fungerar solceller
 2. Solceller och verkningsgrad – vad betyder det?
 3. Nya, effektiva solceller – bra för både dig och miljön
 4. 5 anledningar till varför du borde installera solpaneler
 5. Vilken variant av solceller är bäst?
 6. 3 steg: Så går det till att installera solcellspaket med oss på Utellus
 7. Hur väljer jag de bästa solcellerna?
 8. Är du sugen på att installera solceller? Kontakta oss!

Så fungerar solceller

Låt oss ta det från början och gå igenom hur solceller fungerar. De flesta är fullt medvetna om principen, men hur de fungerar mer tekniskt sett är inte lika många insatta i.

I solens strålar finns massvis av energi. Den energi som under en dag träffar jordens yta är flera tusen gånger större än vad mänskligheten gör av med – under ett helt år. Denna energi går dock inte att nyttja om man inte har solceller som fångar upp den. 

För att beskriva solcellernas funktion enkelt, så uppstår elektrisk spänning när strålarna träffar solcellerna. Genom en växelriktare konverteras den sedan till växelström som gör det möjligt för dig att använda strömmen. Med solceller på ditt tak kan du tillvarata denna energi och istället konvertera den till förnybar el hemma, lagra den eller sälja eventuell överproduktion.

Solceller och verkningsgrad – vad betyder det?

Verkningsgrad är en faktor som anger hur stor del av den solenergi som träffar solpanelerna som omvandlas till solel. 

Vilken verkningsgrad du kan räkna med beror lite på vilka förutsättningar som finns, men verkningsgraden för kommersiella solpaneler ligger generellt på 15-20 procent.. Hur mycket solcellerna kan konvertera av solens energi till el beror på flera saker, såsom:

 • Effektivitet. Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. 
 • Takvinkel. Solpanelerna funkar bäst när solstrålarna träffar rakt på dem. Därav är den ideala takvinkeln mellan 30-60 grader.
 • Temperatur. Bäst funktion har solcellerna när de är svala och har en yttemperatur på cirka 25⁰C. Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller.
 • Lutning och väderstreck. Solcellerna trivs bäst, och genererar mer el, på tak i väst till öst-läge. Eftersom att en egenanvänd kWh är lite mer värd än en såld kWh, så kommer avkastningen inte att påverkas lika mycket även om du producerar t. ex. 83% av vad du hade gjort med rakt söderläge. Därför är takets lutning och läge en viktig del att titta närmare på om du är intresserad av att installera solceller.

Att på ett effektivt vis konvertera solens energi till el är alltså inte bara en förutsättning för att producera mycket el på liten yta. Högre verkningsgrad leder också till att andra kostnader blir lägre.

Du förtjänar de bästa solcellerna och vi vill att du ska få ut så mycket som möjligt av dem. Därför erbjuder vi på Utellus enbart paneler med hög verkningsgrad.

Alla faktorer som gör solceller till en lönsam investering och hur du finansierar dem

Nya, effektiva solceller – bra för både dig och miljön

Den el som du får från solceller är förnybart producerad och är därmed skonsamt mot vår jord. Eftersom att solceller använder solljuset som bränsle orsakar de inte heller några negativa utsläpp. 

Vad du däremot bör vara uppmärksam på när du väljer solceller är hur de tillverkas eftersom att det under produktionen krävs metaller och andra råvaror som kan vara känsliga att såväl bryta som att förädla. 

På Utellus ställer vi höga krav på alla företag som vi samarbetar med för att kunna erbjuda de bästa solpanelerna. Därför har vi uteslutande valt att samarbeta med solpanelstillverkare som aktivt tar hänsyn till både miljömässiga och etiska aspekter under hela tillverkningsprocessen och kan stolt tala om att alla våra solceller är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

miljövänligt

 

5 anledningar till varför du borde installera solpaneler

 • Kostnadseffektivt. Du tjänar pengar på installationen redan första dagen.
 • Miljövänligt. Det är ett grönt alternativ eftersom det är energi som finns i naturen.
 • Underhållsfria. Solpaneler är i princip helt underhållsfria.
 • Går att lagra. Energin är möjlig att lagra med hjälp av en batterilösning, så att du kan nyttja den senare på dagen eller natten.
 • Sälj överproduktion. Eventuell överproduktion är möjlig att sälja vidare.

Vilken variant av solceller är bäst?

Vad som är snyggt och vad som inte är det när det kommer till solpaneler är en smaksak. Men många tror fortfarande att solceller ser likadana ut som de gjorde för många år sedan då de hade en säregen, silvrig aluminiumram. Under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt framåt och numera är solcellerna oftast svarta, diskreta – och snygga.

Det finns några alternativ av varianter och vilket som är bäst beror återigen på behov och förutsättningar. Något som är relativt nytt på marknaden är glas/glas-paneler, vilket är en solcellsmodul som har glas både över och under solcellerna.  Låt oss förklara skillnaden på glas/glas och glas/folie:

En solcellsmodul av typen glas/folie är den vanligaste typen. Kort beskrivet innebär det att det lager som ligger över solcellen är av glas och solcellerna sitter i sin tur fast i en folie som är klistrad mot glaset. 

En solcellsmodul av typen glas/glas har – precis som det låter – två sidor av härdat glas som omsluter de tunna kiselsolcellerna och har inte heller någon ram. Fördelen med denna typ är att den ger en mer stabil konstruktion av solcellsmodulen. Detta gör att glas/glas är dyrare och av den anledningen är glas/folie vanligast förekommande. 

Dock har materialskillnaden betydelse för solcellernas prestanda och livslängd. Läs mer om glas/glas-paneler och vad som skiljer dem från glas/folie-paneler:

Allt du behöver veta om glas/glas-paneler

3 steg: Så går det till att installera solcellspaket med oss på Utellus

Steg 1: Planering

Inga behov är någon annans lika. Inledningsvis får du personlig rådgivning där vi tar fram ett 100% skräddarsytt system utefter dina behov och förutsättningar för att du ska få den bästa solcellslösningen. Vi hjälper dig samtidigt med lönsamhetsberäkningar och lämnar därefter en kostnadsfri offert där lika stort fokus ligger på estetik som på lönsamheten

Steg 2: Installation

Vi bistår med komplett projektering och levererar en komplett solcellsinstallation efter just dina förutsättningar och önskemål. Därefter får du naturligtvis utbildning, så att du lär känna systemet.

Steg 3: Livet med solceller

Det ska vara enkelt att köpa och installera solceller från Utellus, men ännu enklare att leva med. Genom att installera solcellspaket med oss får du därför alltid trygga garantivillkor, app-monitorering, kontinuerlig kontakt samt all hjälp du kan tänkas behöva med eventuell försäljning av överproduktion. Utan krångel eller oro.

Hur väljer jag de bästa solcellerna?

För att välja de bästa solcellerna utefter dina förutsättningar råder vi dig att börja med att kontakta våra solrådgivare för att boka kostnadsfri och personlig solvärdering. På så vis kan en ärlig uppfattning skapas om vilka förutsättningar ditt tak har och ni båda får en bättre förståelse angående hur mycket energi just ditt tak kan producera, samt vad det skulle kosta på ett ungefär. 

 

5 saker att tänka på när du jämför solpaneler

Är du sugen på att installera solceller? Kontakta oss!

Vad kul! Förhoppningsvis känner du dig mer säker på vad som egentligen gör solpaneler bra, varför olika faktorer spelar roll i frågan gällande vilka solceller som är bäst och vad du ska ta hänsyn till vid investering.

Börja med att göra en kostnadsfri värdering här på siten för att få en bättre uppfattning om dina förutsättningar och vad du kan tjäna på att producera din egen el. Tillsammans med dig tar vi därefter fram ett 100% skräddarsytt system med nya, effektiva solceller som matchar dina behov och förutsättningar.

Har du ytterligare funderingar gällande solceller och vilka som är bäst? Tveka då inte att ta kontakt med oss.

Vanliga frågor

 • Här finner du våra vanligaste frågor och svar gällande solceller och solpaneler.
 • Läs mer

Referenser

 • Intresset för att installera solceller är enormt stort. Möt några av dem som har valt att köpa sin helhetslösning via Utellus.
 • Läs mer

Ytterligare information

 • Det ska vara bekvämt att köpa solceller. Här kan du se lite mer i detalj vad som ingår vid en installation med Utellus.
 • Läs mer

Få gratis solvärdering!

Första steget mot en solvärdering och skräddarsydd offert efter dina behov och förutsättningar. Våra solrådgivare hör av sig till dig med mer information.

  Genom att fylla i och skicka in dina uppgifter i detta formulär intygar du att du har läst och förstått vår Integritetspolicy.

  Tack! Du är ett steg närmare solenergi.

  Vi kommer att kontakta dig inom en arbetsdag för att gå igenom alla detaljer för en offert. Har du möjlighet kan du under tiden börja ta gärna reda på:

  • Mått på taket • Typ av tak • Väderstreck

  Är du osäker på något så löser vi det när vi kontaktar dig.