Att välja solceller är av flera anledningar att slå ett slag för framtiden – både för dig själv och för andra. Med solenergi sänker du även dina driftskostnader och ökar värdet på din fastighet. Allt samtidigt som du bidrar till en grönare framtid. 

Visst låter det bra? Det är det också. 

Låt oss guida dig till bästa lösningen för dig och ditt hus.

Hur fungerar solceller?

Svaret kan vara både komplext och enkelt. De flesta är fullt medvetna om principen. Men hur de fungerar mer tekniskt sett är inte lika många insatta i, så låt oss ta det från början. 

I solens strålar finns massvis av energi. Den energi som under en dag träffar jordens yta är flera tusen gånger större än vad mänskligheten gör av med – under ett helt år. Men energin går inte att nyttja om man inte har solceller som fångar upp den. 

För att beskriva solcellernas funktion enkelt, så uppstår elektrisk spänning när strålarna träffar solcellerna. Genom en växelriktare konverteras den sedan till växelström som gör det möjligt för dig att använda strömmen. 

Därför är det ett bra initiativ att installera solpaneler på ditt hus för att tillvarata denna energi och istället konvertera den till förnybar el hemma, lagra den eller sälja eventuell överproduktion.

solceller villa
Helsvarta moduler med svarta ramar ger ett snyggt enhetligt intryck i på taket i villakvarteret. På den här villan i Åkersberga syns 28 stycken monokristallina paneler från Trina Solar, installerad effekt på 8,3kW.

5 anledningar till varför du borde installera solpaneler

 • Kostnadseffektivt. Du tjänar pengar på installationen redan första dagen.
 • Miljövänligt. Det är ett grönt alternativ eftersom det är energi som finns i naturen.
 • Underhållsfria. Solpaneler är i princip helt underhållsfria.
 • Går att lagra. Energin är möjlig att lagra med hjälp av ett batteri och du kan få energi även molniga dagar.
 • Sälj överproduktion. Eventuell överproduktion är möjlig att sälja vidare. Vi hjälper dig gärna med det, samt med försäljning av elcertifikat och ursprungsgarantier.

Hur effektiva är solceller?

Solceller och verkningsgrad får vi många frågor om. Hur mycket de kan konvertera av solens energi till el beror på flera saker, såsom:

 • Effektivitet. Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. 
 • Takvinkel. Solpanelerna funkar bäst när solstrålarna träffar rakt på dem. Därav är den ideala takvinkeln mellan 30-60 grader.
 • Temperatur. Bäst funktion har solcellerna när de är svala och har en yttemperatur på cirka 25⁰C. Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller.
 • Väderstreck. Solcellerna trivs bäst i söderläge, vilket är att rekommendera.

Att på ett effektivt vis konvertera solens energi till el är alltså inte bara en förutsättning för att producera mycket el på liten yta. Högre verkningsgrad leder också till att andra kostnader blir lägre.

solpaneler
För de som använder mycket el vid produktion i arbetet eller vill ha en egen elförsörjning för sin verksamhet är solceller ett bra alternativ.
Här ser ni ett ladugårdstak med prisvärda polykristallina paneler från Trina Solar, installerad effekt på 17,3kW.

Pris: Vad kostar solceller?

Vad det kostar att installera solceller beror på hur många solpaneler som behövs. Ett exakt pris för solceller är därför svårt att ge ett direkt svar på då det varierar från fall till fall. Däremot innebär installationen direkt vinst ur flera aspekter, vilket över tid kommer att göra din plånbok tjockare och öka värdet på fastigheten i fråga.

Så, vad kostar solpaneler? Det korta, raka svaret är: det beror på. Det är helt enkelt behov och förutsättningar som styr. Ta del av vår prisjämförelse där vi har skissat upp några vanliga installationer och försökt jämföra deras lönsamhet på olika parametrar. Förhoppningsvis får du en bra uppfattning och en ungefärlig bild av solceller och pris per m2 med hjälp av den.

Ska du installera solceller på villa? Läs mer om solceller, bidrag och lönsamhet där vi har sammanställt allt du behöver veta innan du söker bidrag.

Är du intresserad av solceller och paketpris? Ta gärna kontakt med våra eminenta rådgivare för ytterligare information om våra nyckelfärdiga solcellspaket.

solceller pris m2
Så finansierar du din solcellsinvestering. Foto: Fabian Blank

3 steg: Så går det till att installera solcellspaket med oss på Utellus

Steg 1: Planering
Inga behov är någon annans lika. Inledningsvis får du personlig rådgivning där vi tar fram ett 100% skräddarsytt system utefter just dina behov och förutsättningar. Vi hjälper dig samtidigt med lönsamhetsberäkningar och lämnar därefter en kostnadsfri offert där lika stort fokus ligger på estetik som på lönsamheten

Steg 2: Installation
Vi bistår med komplett projektering och levererar nyckelfärdiga solcellspaket med optimerade system. Därefter får du naturligtvis utbildning, så att du lär känna systemet.

Steg 3: Livet med solceller
Det ska vara enkelt att köpa och installera solceller från Utellus, men ännu enklare att leva med. Genom att installera solcellspaket med oss får du därför alltid trygga garantivillkor, app-monitorering, kontinuerlig kontakt samt all hjälp du kan tänkas behöva med eventuell försäljning av överproduktion. Utan krångel eller oro.

Ökar värdet om jag installerar solceller på min villa?

Ja! Med tanke på att framtida spekulanter på ditt hus får ”gratis el” motsvarande anläggningens produktion och dessutom en intäkt i den överskottsproduktion som anläggningen genererar, bör det öka värdet på huset.

solceller

Hur miljövänliga är solceller?

Den el som du får från solceller är förnybart producerad och är därmed skonsamma mot vår jord. Eftersom att solceller nyttjar solljus som bränsle orsakar de inte några negativa utsläpp.

Vid val av solpaneler bör du däremot vara uppmärksam på hur de tillverkas eftersom att det behövs metaller och andra råvaror som kan vara känsliga att både bryta och förädla. 

På Utellus ställer vi mycket höga krav på alla de företag som vi arbetar med. Vi har uteslutande valt solpanelstillverkare som aktivt tar hänsyn till såväl miljömässiga som etiska aspekter under hela tillverkningsprocessen och kan stolt bekräfta våra solceller som märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

Kort information om våra gröna elavtal:

 • Rörligt elavtal, vilket historiskt sett är det mest fördelaktiga för dig som kund.grönt elavtal
 • Utöver elen tillkommer en månadsavgift på 47 kr inkl. moms.
 • 100% av elen som vi säljer kommer från förnybara energikällor som sol och vind.
 • All el är självklart märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval
 • Med oss slipper du bindningstider.
 • Vi köper gärna din överskottsel om du har solceller på taket.
 • Vi har Sveriges nöjdaste kunder – flera år i rad. 
 • Priset är marknadens spotpris + 2 öre/kWh. Läs mer om aktuellt rörligt elpris och jämförelsepriser här.

Jag är sugen på solceller, hur börjar jag?

Lysande idé! För framtiden är ljus och inte en sekund av den bör missas. Börja med att göra en kostnadsfri solvärdering för att bilda dig en bättre förståelse angående hur mycket energi just ditt tak kan producera och vad det skulle kosta dig på ett ungefär. Du skriver bara in din adress för att påbörja din solresa.

Inga behov är någon annans lika. Utefter dina behov och förutsättningar tar vi i samråd med dig fram ett 100% skräddarsytt system. 

Vid eventuella funderingar om solceller är du naturligtvis välkommen att kontakta våra kunniga rådgivare. Av dem får du svar på eventuella frågor och den rådgivning som du behöver.

Vi hörs!

Vanliga frågor

 • Här finner du våra vanligaste frågor och svar gällande solceller och solpaneler.
 • Läs mer

Referenser

 • Intresset för att installera solceller är enormt stort. Möt några av dem som har valt att köpa sin helhetslösning via Utellus.
 • Läs mer

Ytterligare information

 • Det ska vara bekvämt att köpa solceller. Här kan du se lite mer i detalj vad som ingår vid en installation med Utellus.
 • Läs mer

Få gratis solvärdering!

Första steget mot en solvärdering och skräddarsydd offert efter dina behov och förutsättningar. Våra solrådgivare hör av sig till dig med mer information.

Genom att fylla i och skicka in dina uppgifter i detta formulär intygar du att du har läst och förstått vår Integritetspolicy.

Tack! Du är ett steg närmare solenergi.

Vi kommer att kontakta dig inom en arbetsdag för att gå igenom alla detaljer för en offert. Har du möjlighet kan du under tiden börja ta gärna reda på:

• Mått på taket • Typ av tak • Väderstreck

Är du osäker på något så löser vi det när vi kontaktar dig.