Så går det till att installera solceller

column image

Planera

 • Personlig rådgivning
 • 100% skräddarsydd lösning
 • Offert
column image

Installera

 • Nyckelfärdig installation
 • Komplett projektering
 • Utbildning i systemet
column image

Producera

 • Förnybar energi som aldrig tar slut
 • Realtidsuppdatering
 • Försäljning av överproduktion

Bekvämt att köpa solceller

Slipp allt krångel! Att köpa solceller ska vara roligt, därför har vi valt att ta hand om allt från bygglovsansökningar och bidrag till färdig installation och sedan all hjälp du kan behöva som egen elproducent. Här kan du se lite mer i detalj vad som ingår vid en installation med Utellus:

1. Planera

Personlig solrådgivare
Som kund hos Utellus får du din egen solrådgivare, som följer med i hela processen, från idé till väl fungerande anläggning. Tillsammans diskuterar vi vad som är just din bästa lösning, utifrån dina specifika behov och förutsättningar.

Kostnader och beräkningar
Vi gör alltid en beräkning av totalkostnad och återbetalningstid, och hjälper dig även att räkna ut hur många kronor du kan spara jämfört med idag och hur stor miljönytta du gör.

Designskisser
Solcellsinstallationerna optimeras efter husets befintliga design.

Val av produkter och teknik
Tillsammans rådgör vi kring vilka produkter och fabrikat som passar dina behov bäst. Vi har flera utvalda leverantörer och är därför inte låsta till en viss teknisk lösning.

Bygglov och bygganmälan
Vi hjälper dig med hanteringen av eventuella bygglov och bygganmälningar.

Bidrag och subventioner
Vi hjälper även dig med en komplett ansökan om investeringsbidrag för din anläggning och guidar dig kring vad som är det bästa förfarandet.

2. Installera

Komplett projektering
Vi levererar bara nyckelfärdiga koncept, och mer därtill – från anmälningar och ansökningar till en driftsatt anläggning.

Leveranstid
Efter godkända handlingar är vårt mål att det ska vara maximalt 4 veckor till installation men från fall till fall kan det ibland ta längre tid beroende på till exempel hur snabb din elnätsleverantör är osv.

Installationstid
Mindre installationer färdigställs på en dag, lite större kan ta upp till tre dagar.

Installatörer
Utellus samarbetar bara med noga utvalda och utbildade installatörer och behöriga elektriker, runt om i hela Sverige.

Utbildning
När anläggningen är färdig för drift får du en utbildning i systemet.

Optimering av solceller
Vi rekommenderar att installera alla solceller med optimerare, vilket ger ett smart system med maximal effekt.

Snösäkrat
Självklart är alla våra system anpassade efter vårt nordiska klimat och väderförutsättningarna här.

3. Livet med solceller

Garantivillkor
Solpanelerna från Utellus har en produktgaranti på 10-25 år (beroende på vilket system du väljer). Växelriktaren 5-12 år. Installationsmaterialet 10 år och installationsarbetet 5 år.

Övervakning av elproduktion
Via en mobilapp i iOS eller Android kan du i realtid följa din solelproduktion.

Kontinuerlig kontakt
Våra solrådgivare finns alltid för dig om det är nya frågor som uppkommer när anläggningen varit igång ett tag.

Överproduktion
Utellus köper tillbaka den el som du inte själv använder och skickar den till någon som just då behöver den.

Elcertifikat
Med en fullmakt från dig som kund sköter vi även hanteringen av de elcertifikat som du är berättigad till.

Ursprungsgarantier
Med en fullmakt från dig som kund sköter vi även hanteringen av de UG som du är berättigad till.

Nyheter och likasinnade
Kontinuerliga uppdateringar och nyheter kring vad som händer i solvärlden och kring förnybar energi.

Solceller för alla stilar och behov

 • ROT-avdrag solceller
 • solceller på villa

Villa, Åkersberga

Helsvarta moduler med svarta ramar ger ett snyggt enhetligt intryck i på taket i villakvarteret.

På den här villan i Åkersberga syns 28 stycken monokristallina paneler från Trina Solar, installerad effekt på 8,3kW.

Ladugårdstak, Visingsö

För de som använder mycket el vid produktion i arbetet eller vill ha en egen elförsörjning för sin verksamhet är solceller ett bra alternativ.

Här ser ni ett ladugårdstak med prisvärda polykristallina solpaneler från Trina Solar, installerad effekt på 17,3kW.

Torp, Tivedenskogarna

För ett avsides torp utan nätkontakt kan en investering i egna solpaneler vara ett otroligt tillskott.

Här är ett självförsörjande off-grid-system med 8 stycken SunPower E19-paneler kopplade till ett energilager från Alpha ESS med 5,5 kWh litiumbatterier. Systemet är kopplat på enfas 230 V och ger upp till 2,7 kWh. Installerad av partner: SunnyFuture

 • jämför solceller

Allt du behöver veta om solceller

Att köpa solceller är av flera anledningar att slå ett slag för framtiden – både för dig själv och för andra. Med solenergi sänker du även dina driftskostnader och ökar värdet på din fastighet. Allt samtidigt som du bidrar till en grönare framtid. 

Visst låter det bra? Det är det också. 

Artikeln i korthet: 

 1. Hur fungerar solceller?
 2. Vad kostar solceller?
 3. Vad finns det för bidrag vid installation av solceller?
 4. Ökar värdet om jag installerar solceller på min villa?
 5. Hur effektiva är solceller?
 6. Hur lönsamma är solceller?
 7. Hur miljövänliga är solceller?
 8. Vad innebär det att vara mikroproducent?
 9. Hur väljer jag de bästa solcellerna?

 


 

Kanske är detta frågor som även du har. Det är fullt förståeligt! Ska du investera i solceller vill du ju såklart ha det bästa. Därför tänkte vi gå igenom de vanligaste frågorna mer ingående nedan, så att du får en bättre bild av vad en installation av solceller skulle innebära för dig rent prismässigt och vad du kan förvänta dig av dem.

Låt oss guida dig till de bästa solcellerna och den optimala lösningen för dig och ditt hus.
Häng med!

Hur fungerar solceller?

Svaret kan vara både komplext och enkelt. De flesta är fullt medvetna om principen. Men hur de fungerar mer tekniskt sett är inte lika många insatta i, så låt oss ta det från början. 

I solens strålar finns massvis av energi. Den energi som under en dag träffar jordens yta är flera tusen gånger större än vad mänskligheten gör av med – under ett helt år. Men energin går inte att nyttja om man inte har solceller som fångar upp den. 

För att beskriva solcellernas funktion enkelt, så uppstår elektrisk spänning när strålarna träffar solcellerna. Genom en växelriktare konverteras den sedan till växelström som gör det möjligt för dig att använda strömmen. 

Genom att installera solceller på ditt tak kan du tillvarata denna energi och istället konvertera den till förnybar el hemma, lagra den eller sälja eventuell överproduktion.

5 anledningar till varför du borde installera solpaneler

→  Kostnadseffektivt. Du tjänar pengar på installationen redan första dagen.

→  Miljövänligt. Det är ett grönt alternativ eftersom det är energi som finns i naturen.

→  Underhållsfria. Solpaneler är i princip helt underhållsfria.

→  Går att lagra. Energin är möjlig att lagra med hjälp av en batterilösning, så att du kan nyttja den senare på dagen eller natten.

→  Sälj överproduktion. Eventuell överproduktion är möjlig att sälja vidare.

 

Pris: Vad kostar solceller?

Vad solceller kostar att köpa och installera beror på hur många solpaneler som behövs. Ett exakt pris för solceller är därför svårt att ge ett direkt svar på, då det varierar från fall till fall.

Så, vad kostar solpaneler? Olika solcellstekniker och fabrikat kostar olika. Att säga något generellt gällande vilken solcellsteknik som är den bästa – eller det mest lönsamma – valet är dock svårt att säga. Standard är att solcellspaneler och solcellsanläggningar jämförs per watt, respektive kilowatt. Vilket också är vad som styr vad det i slutändan kommer att kosta.

När du jämför priser – kom ihåg att det framförallt handlar om priset per watt och prestandan.

Vad finns det för bidrag vid installation av solceller?

Från och med 1 januari 2021 gäller det nya gröna avdraget för alla solcellsinstallationer som görs och fungerar på samma sätt som med RUT- och ROT-avdrag. Till skillnad från det vanliga ROT-avdraget gäller avdraget för både material- och arbetskostnad. Det gröna avdraget görs direkt på fakturan istället för att man – som tidigare – ska behöva ligga ute med pengarna i väntan på godkännande av sin ansökan.

Vad innebär det nya gröna avdraget för dig som installerar solceller? För dig som privatperson innebär avdraget 15 procent skattereduktion. Ett hushåll som installerar solceller har alltså rätt att nyttja avdraget på 15 procent av kostnaden (inkl. material och arbetskostnad) upp till ett tak på 50.000 kronor – per person och år. 

Per år? Ja, det stämmer! Med detta avdrag för solceller kommer det att vara möjligt att söka stödet på nytt varje år, vilket innebär att du successivt kan bygga ut din anläggning och köpa en batterilösning därefter.

Avdraget omfattar även ett fortsatt stöd om 50 procent till dig som installerar en batterilösning för din solcellsanläggning eller en elbilsladdare

3 steg: Så går det till att installera solceller

Steg 1: Planering

Inga behov är någon annans lika. Inledningsvis får du personlig rådgivning där ett 100 procent skräddarsytt system utefter dina behov och förutsättningar tas fram för att du ska få den bästa solcellslösningen. Du får hjälp med lönsamhetsberäkningar och får därefter en kostnadsfri offert där lika stort fokus ska ligga på estetik som på lönsamheten

Steg 2: Installation

Välj en leverantör som kan bistå med komplett projektering och leverera en komplett solcellsinstallation efter just dina förutsättningar och önskemål. Därefter är det bra om får utbildning i systemet, så att du lär känna det och känner dig säker med din solcellsanläggning.

Steg 3: Livet med solceller

Det ska vara enkelt att köpa och installera solceller, men ännu enklare att leva med. När du installerar solceller ska du därför få trygga garantivillkor, app-monitorering, kontinuerlig kontakt samt all hjälp du kan tänkas behöva med eventuell försäljning av överproduktion. Utan krångel eller oro.

Ökar värdet om jag installerar solceller på min villa?

Med tanke på att framtida spekulanter på ditt hus får ”gratis el” motsvarande anläggningens produktion och dessutom en intäkt i den överskottsproduktion som anläggningen genererar, bör det öka värdet på huset.

En vanlig fundering gällande solcellernas påverkan av husets värde är estetiken och hur de egentligen kommer att se ut på taket. Solcellsanläggningar idag är inte vad det för några år sedan var. De blåskimrande solcellerna med gråa ramar som var förr, är idag svarta och snygga. 

Lösningen idag är alltså diskret och pryder ditt hus på ett snyggt sätt samtidigt som de förser ditt hushåll med el.

 

→  Läs mer om hur värdet på huset ökar om du installerar solceller

Hur effektiva är solceller?

Solceller och verkningsgrad undrar många över. Solpanelernas verkningsgrad påverkas av vilket väderstreck de är placerade i och lutningen på taket eller markställningen. 


Hur mycket de kan konvertera av solens energi till el beror på flera saker, såsom:

 

→  Effektivitet. Olika typer av solpaneler har olika effekt och verkningsgrad. 

→  Temperatur. Bäst funktion har solcellerna när de är svala och har en yttemperatur på cirka 25⁰C. Därför är det svenska klimatet perfekt för solceller.

→  Lutning och väderstreck. Solpanelerna funkar bäst när solstrålarna träffar rakt på dem. Därav är den ideala takvinkeln mellan 30-60 grader. Många tror att allt utom södertak är dåligt, vilket inte stämmer. Tittar man på tak i söderläge producerar de bättre. Däremot har man som regel minst konsumtion under de timmar som man producerar strömmen, alltså mitt på dagen. Har man istället en anläggning åt väst eller öst, så kommer man producera mer på morgon/förmiddag eller eftermiddag/kväll istället. Det medför att man använder mer av elen själv och den bästa och mest värdefulla kilowattimmen är den man använder själv. Har man ett helt rakt väst/öst tak får man dubbelt så mycket tak att nyttja då man kan använder båda sidorna

 

Att på ett effektivt vis konvertera solens energi till el är alltså inte bara en förutsättning för att producera mycket el på liten yta. Högre verkningsgrad leder också till att andra kostnader blir lägre.

 

→  Läs mer om hus solceller fungerar i Sverige under vinterhalvåret

Hur lönsamma är solceller?

I praktiken är lönsamheten svår att förutsäga då den beror på förutsättningar som riktigt går att förutse. Men det raka svaret är: ja! 

En solcellsanläggning kan vara en mycket lönsam investering där en rad faktorer spelar in. För att nämna några exempel:

 

→  Överskottsproduktionen kan i sin tur säljas vidare och du kan tjäna pengar på dina solceller.

→  Fastighetens värde ökar med solceller på taket. Läs mer i avsnittet om hur solceller ökar värdet på ditt hus.

→  Både elen och näträkningen reduceras, vilket gör att du direkt sparar pengar på dina solceller och över tid sparar.

→  Med en batterilösning kan du lagra överskottsproduktion från panelerna för att nyttja energin senare på kvällen eller natten när solen inte skiner, men också att sälja överskottsel. Därmed behöver du alltså inte sälja lika mycket el via nätet. Den besparing som batterilösningen kan ge kommer framförallt från de rörliga elnätsavgifterna, elskatt, moms samt andra påslag läggs på när överskottsel säljs – och som du slipper betala när man lagrar din egna el.

 

Allt sammantaget gör att du på sikt kommer att tjäna igen kostnaden för solcellsanläggningen. Detta oberoende av om du kommer bo kvar under många år eller om du inom en snar framtid kommer att flytta då det ökar värdet på ditt hus, samt säljs fortare än hus utan solpaneler.

 

→  Läs: Så mycket pengar kan du spara på att installera solceller

Hur miljövänliga är solceller?

Den el som du får från solceller är förnybart producerad och är därmed skonsam mot vår jord. Eftersom att solceller nyttjar solljus som bränsle orsakar de inte några negativa utsläpp. 

Den största miljöpåverkan kommer från produktionsprocessen och den energi som produktionen av solpanelerna kräver. Dock är det förhållandevis lite energi som går åt i jämförelse med hur mycket el som en solpanel producerar under sin livslängd. 

En solpanel ska hålla i över 25 år och i  Norden tar det ungefär 2,5 år att producera motsvarande mängd energi som har gått åt vid produktionen.

 

→  Läs mer om hur miljövänliga solceller är på Solcellskollen

Vad innebär det att vara mikroproducent?

Som mikroproducent är du självförsörjande av den renaste formen av energi – solenergi.

Mikroproducent är du som privatperson – eller mindre företag – som själv kan producera el via dina solpaneler i anslutning till fastigheten. Du har rätt att koppla in dig på elnätet och sälja vidare eventuell överskottsel. 

4 fördelar med att vara mikroproducent:

 

 1. Skattereduktion på såld överskottsel. Du får 60 öre/ kWh extra för den överskottsel som du säljer genom reducerad skatt.
 2. Förmånligare elhandelsavtal. Den överskottsel som du matar tillbaka till elnätet får du i regel mer betalt för.
 3. Ingen inmatningsavgift. Den extraavgift som nätägare brukar ta ut för att man ska ha möjligheten att mata in överskottsel på elnätet slipper du som mikroproducent.
 4. Kostnadsfritt mätarbyte. Som mikroproducent är det kostnadsfritt att byta ut elmätaren till en som registrerar både in- och utmatad el, vilket behövs när du installerar solceller.

 

→  Läs: 4 saker att tänka på när du ska byta elavtal

Hur väljer jag de bästa solcellerna?

Vad roligt att du är intresserad av solceller. Lysande idé tycker vi! Framtiden är ljus och inte en sekund av den bör missas. 

För att välja de bästa solcellerna ska du börja med att ta kontakt med en solrådgivare för att boka kostnadsfri och personlig solvärdering. På så vis kan ni tillsammans bilda en ärlig uppfattning om vilka förutsättningar ditt tak har, bättre förståelse angående hur mycket energi just ditt tak kan producera och vad det skulle kosta dig på ett ungefär.