Att välja solceller är av flera anledningar att slå ett slag för framtiden – både för dig själv och för andra. Med solenergi sänker du även dina driftskostnader och ökar värdet på din fastighet. Allt samtidigt som du bidrar till en grönare framtid. 

Visst låter det bra? Det är det också. 

Låt oss guida dig till bästa lösningen för dig och ditt hus. Vanliga frågor vi på Utellus brukar få är:

 1. Vad kostar solceller?
 2. Är solceller en bra investering?
 3. Är solceller lönsamt?
 4. Vad har solceller för prisutveckling?
 5. Ökar värdet på fastigheten om man installerar solceller?
 6. Vad finns det för bidrag vid installation av solceller?

Kanske är detta frågor som även du har. Det är fullt förståeligt. Ska du investera i solceller vill du ju såklart ha det bästa och veta vilket pris solcellerna kan landa på.

Därför tänkte vi gå igenom de vanligaste frågorna mer ingående nedan, så att du får en bättre bild av vad en installation av solceller skulle innebära för dig rent prismässigt. Häng med!

1. Vad kostar solceller?

Det korta, raka svaret på vad solceller kostar är: det beror på. Vad det kostar att installera solceller styrs av hur många solpaneler du behöver och är därför svårt att ge ett direkt svar på då det varierar från fall till fall. Men vi har skissat upp ett par vanliga installationer och försökt jämföra deras lönsamhet på olika parametrar.

Prisexempel:
En vanlig prisjämförelse görs genom att titta på hur mycket varje kW kostar att bygga. I genomsnitt ligger en nyckelfärdig solcellsanläggning – ”inklusive allt” – på mellan 11.000-25.000 kr/kW installerad effekt, beroende på valda paneler och storlek på anläggning. En standardmässig villainstallation på exempelvis 5 kW kostar alltså omkring 100.000 kr.

Men var försiktig på att stirra dig blind på kostnaden per kW. Olika paneler är nämligen olika bra på att omvandla den energi som de tar emot till elektricitet. Det bästa sättet att jämföra solpaneler är att försöka beräkna hur mycket el just du kan få ut från dem under deras livslängd. För att göra det ännu mer komplext lämpar sig olika paneler för olika lägen och ljus.

Låter det krångligt? Ingen fara! Kontakta en solrådgivare för mer information!

solceller pris
Helsvarta moduler med svarta ramar ger ett snyggt enhetligt intryck i på taket i villakvarteret. På den här villan i Åkersberga syns 28 stycken monokristallina paneler från Trina Solar, installerad effekt på 8,3kW.

6 saker som kan påverka priset på solcellsinstallationen:

 • Konstruktionen på taket – Såsom materialet, skorstenen, eventuella takfönster och ventilationsrör.
 • Skicket på undertaket – Behöver exempelvis läkten eller takpappret bytas ut?
 • Lutningen på taket – Taklutningen ska vara 12-70 grader.
 • Takets storlek – Hur stor del av taket ska täckas med solpaneler?
 • Material till taket – Val av material till det övriga taket, om det också ska läggas om.
 • Eventuella byten – Ska takplåten eller vindskivorna bytas ut?

2. Är solceller en bra investering?

Ja! Inte sällan får vi frågor gällande huruvida solceller är en bra investering och om man ska satsa eller vänta med att investera i en solcellsanläggning. Utan tvekan svarar vi att det absolut är läge att investera i solceller idag!

Värt att ha i åtanke är att ju tidigare du väljer att installera solceller, desto större blir klimatvinsten eftersom att du minskar ditt koldioxidutsläpp från dag ett som din installation börjar producera.

3. Är solceller lönsamt?

För att fortsätta på föregående fråga, så är svaret ja! I praktiken är lönsamheten svår att förutsäga då den beror på förutsättningar som riktigt går att förutse.

Men en solcellsanläggning kan vara en mycket lönsam investering där en rad faktorer spelar in. För att nämna några exempel kan du med en batterilösning lagra energin från panelerna, öka fastighetens värde och sänka driftkostnaderna som gör att du på sikt kommer tjäna igen kostnaden för solcellsanläggningen.

solceller prisutveckling
För de som använder mycket el vid produktion i arbetet eller vill ha en egen elförsörjning för sin verksamhet är solceller ett bra alternativ.
Här ser ni ett ladugårdstak med prisvärda polykristallina paneler från Trina Solar, installerad effekt på 17,3kW.

4. Vad har solceller för prisutveckling?

Kostnaderna på solcellsinstallationer har under de senaste åren fallit kraftigt, men sedan 2014 har vi noterat stabilare priser på marknaden. På Utellus tror vi på en fortsatt nedgång på priset för solpaneler. Men en viktig aspekt i lönsamhetskalkylerna för installationer är de statliga stöd och subventioner som satts igång för att göra det lönsamt att investera i solenergi.

I takt med att priserna på paneler eventuellt sjunker är det troligt att dessa kommer att fasas ut, vilket alltså gör totalkalkylen lika lönsam idag som om ett par år. Nedan kan du få en uppfattning om den förväntade prisutvecklingen på elmarknaden.

Prova vår solcellskalkylator

Med hjälp av vår solcellskalkylator får du en mer direkt uppskattning över hur mycket energi just ditt tak kan producera, vad det skulle kosta dig och vad återbetalningstiden skulle bli för anläggning.

Det enda du behöver göra är att fylla i din adress i fältet och börja din solresa:

Solvärdera nu!

solceller pris m2
Så finansierar du din solcellsinvestering. Foto: Fabian Blank

5. Ökar värdet på huset om man installerar solceller?

Ja! Med tanke på att framtida spekulanter på ditt hus får ”gratis el” motsvarande anläggningens produktion – och dessutom en intäkt i den överskottsproduktion som anläggningen genererar – bör det öka värdet på huset.

6. Vad finns det för bidrag vid installation av solceller?

För dig som är villaägare och ska installera solceller finns det två olika stödsystem som du kan ansöka om för att spara på totalkostnaden av din anläggning:

 1. Investeringsstöd
  Det ligger på 20% av investeringskostnaden. Detta stöd gäller för hela solcellsanläggningen, inklusive installationskostnad.
 2. ROT-avdrag
  Det ligger oftast på 9% av investeringskostnaden. dessa procent räknas ut genom att du får göra ett skatteavdrag på 30% av arbetskostnaden, vilket i sin tur är 30% av den totala investeringskostnaden.

Dock kan man inte få båda stöden. När en bra yta för solcellerna har identifierats rekommenderar vi att du ansöker om investeringsstödet. I och med att din ansökan kommer in får du en köplats. Därefter handlägger respektive länsstyrelse ansökningarna i den ordning som de har kommit in.

5 anledningar till varför du borde installera solpaneler

 • Kostnadseffektivt. Du tjänar pengar på installationen redan första dagen eftersom att driftkostnaden sänks.
 • Miljövänligt. Det är ett grönt alternativ eftersom det är energi som finns i naturen.
 • Underhållsfria. Solpaneler är i princip helt underhållsfria.
 • Går att lagra. Energin är möjlig att lagra med hjälp av ett batteri och du kan få energi även molniga dagar.
 • Sälj överproduktion. Eventuell överproduktion är möjlig att sälja vidare. Vi hjälper dig gärna med det, samt med försäljning av elcertifikat och ursprungsgarantier.

Sugen på att investera i solceller, men vet inte vart du ska börja?

Lysande idé tycker vi. Framtiden är ljus och inte en sekund av den bör missas. Det finns mycket som vi vill och kan säga om solceller och varför det av ett flertal anledningar är ett utmärkt steg att ta och bli din egen elproducent. Varför vänta?

Börja med att göra en kostnadsfri solvärdering för att få en bättre uppfattning om hur mycket energi just ditt tak kan producera och vad det skulle kosta dig på ett ungefär. Du skriver bara in din adress i fältet för att påbörja din solresa.

Vid eventuella funderingar om solceller, pris, lönsamhet eller bidrag är du naturligtvis varmt välkommen att kontakta våra kunniga rådgivare. Av dem får du svar på eventuella frågor och den rådgivning som du behöver.

Vi hörs!

Vanliga frågor

 • Här finner du våra vanligaste frågor och svar gällande solceller och solpaneler.
 • Läs mer

Referenser

 • Intresset för att installera solceller är enormt stort. Möt några av dem som har valt att köpa sin helhetslösning via Utellus.
 • Läs mer

Ytterligare information

 • Det ska vara bekvämt att köpa solceller. Här kan du se lite mer i detalj vad som ingår vid en installation med Utellus.
 • Läs mer

Få gratis solvärdering!

Första steget mot en solvärdering och skräddarsydd offert efter dina behov och förutsättningar. Våra solrådgivare hör av sig till dig med mer information.

  Genom att fylla i och skicka in dina uppgifter i detta formulär intygar du att du har läst och förstått vår Integritetspolicy.

  Tack! Du är ett steg närmare solenergi.

  Vi kommer att kontakta dig inom en arbetsdag för att gå igenom alla detaljer för en offert. Har du möjlighet kan du under tiden börja ta gärna reda på:

  • Mått på taket • Typ av tak • Väderstreck

  Är du osäker på något så löser vi det när vi kontaktar dig.